I en ledare i Läkartidningen krävs att kostnadsfria antipsykotiska läkemedel återinförs.

De avskaffades 1997, men något senare infördes den sk Helsingborgsmodellen, som innebar att vissa psykiatriker fick rätt att skriva ut antipsykotika kostnadsfritt och att Landstingen stod för kostnaden.

Tanken var att ingen av ekonomiska orsaker skulle avbryta läkemedelsbehandlingen och därmed riskera återfall och vårdbehov.

Läkarförbundet har gjort en enkätundersökning och funnit att det är väldigt få, som får fria antipsykotika. Mycket färre än vad som var tänkt från början.

Slutklämmen i ledaren lyder:

Läkarförbundet vill därför rikta följande budskap till sjukvårdspolitiker på alla nivåer: Ta ansvar för en av våra mest utsatta patientgrupper!

Återinför en generell rätt i hela landet för personer med psykossjukdom att få helt fria läkemedel!.

Kommentar:

För en tid sedan framförde en professor i Läkartidningen krav om mer tvångsvård för schizofrenipatienter. Det känns trösterikt att Läkarförbundet i alla fall vill att antipsykotiska läkemedlen skall vara fria.

Samtidigt är allt i ledaren inte riktigt korrekt. Före 1997 hade redan de kostnadsfria läkemedlen "smygavskaffats" genom att nya och dyra läkemedel, som kom inte blev kostnadsfria. Jag tror därför att t.ex. Risperdal inte var kostnadsfritt före 1997. Gamla och mycket billiga läkemedel var dock kostnadsfria.

Helsingborgsmodellen, som skall ge kostnadsfria antipsykotika, är förenade med en rad villkor, som patienten skall uppfylla. Personen, som skall få läkemedlen gratis måste sakna sjukdominsikt och därmed vara ovillig till medicinering och om den avbryts skall denne person utgöra en fara för sig själv och andra. Eftersom 50 % har sjukdomsinsikt och personer med schizofreni inte är farligare än normalpersoner, så faller med dessa kriterier i princip nästan alla bort. Det är en extremt liten grupp, som är kvalificerade för gratis läkemedel, vilket ju Läkarförbundets enkät också konstaterade.

Eftersom de med schizofreni normalt sett inte är en kapitalstark grupp (gissningsvis 80-90 % förtidspensionärer) så är ändå kostnadsfria antipsykotika för alla motiverade. Emellertid skulle nog de med schizofreni vara mer betjänta av patientutbildning, kognitiv beteendeterapi samt familjeintervention, som minskar också symptom och återfallsrisk. Läkemedlen ger inte effekt hos 15 % och 50 % får partiell effekt. Antipsykotika förebygger bara c:a 80 % av återfallen, därför måste dagens läkemedelsbehandling kompletteras med annan effektiv behandling. Det är där de stora bristerna idag finns, som gör att behovet av öppenvårdsinsatser och slutenvårdsplatser inte är tillgodosett.

Källa:

Eva Nilsson Bågenholm
Återinför fria antipsykotiska läkemedel!
Läkartidningen 100, 481 (2003)