Cecilia Brain

Psykiatern Cecilia Brain har kommit med en intressant avhandling om hur man tar sina antipsykotika vid schizofreni och vad som påverkar detta inklusive skambeläggning.

Tekniken för att mäta medicinering var elektronisk och mätte när medicinburken öppnades och kan vara mer tillförlitlig än att räkna tabletter, som görs normalt.

Det var 27 % i denna studie, som inte tog sin medicin på rätt sätt. Positiv attityd till antipsykotika i kombination med god psykosocialfunktionsförmåga gjorde att man tog sin medicin.

Det fanns ingen koppling mellan antipsykotikamedicinering samt stigma och anhörigas stigma och börda.

Nästan 65 % rapporterade diskriminering av andra människor och 50 % kände sig diskriminerade av psykiatrin.

Läs mer hos Göteborgs Universitet.

Kommentar  
En sak som går att testa är att psykiatrerna skriver ut antipsykotika i 28 tabletters förpackning, som man hämtar ut på apoteket en gång i månaden. Via en speciell uthämtningsstatistik från apoteken skulle psykiatern få rapport när antipsykotikan inte hämtats ut. Dock kan man hämta ut medicinen, men inte konsumera den.
Avhandlingen har fått ganska stor uppmärksamhet:
http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/varfjardefoljerintelakemedelsordinationenvidschizofreni.5.4e1a2b6b14b35e4382f481.html

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20292511.ab
Detta var min läkare till häromdagen. Nu har hon bytt arbetsplats :sad:
Skulle gissa att släkten kommer från England, men möjligheten finns att hon hetat Andersson innan och bytt namn till Brain.
hmmm... kan man verkligen heta Brain i efternamn?! eller är det taget??
Nedsatt IQ får man innan man börjar med antipsykotika.
Ja, men det var antagligen bara en liten grupp kanske 10 %, som fick sådana problem. I övrigt sa man att IQ:n var inte så nedsatt som man trott tidigare. Om alla hade fått IQ-nedsättning av antipsykotika så hade det inte varit bättre än väntat.
Jag var väldigt positiv till antipsykotika tills det var någon nyhet här på sajten som sa att medicinen kunde vara orsak till lägre IQ.
En central fråga för psykiatrin, som hon forskat på, eftersom 75 % av tvångsvården orsakas av medicinavbrott. Tvångsvården är väl ungefär 40-50 % av vårdplatserna, men säkert vårdas en del frivilligt på grund av medicinavbrott, liksom på rättspsyk.

Så det är en viktig fråga detta. Vad gäller stigma undrar man om antipsykotika inte borde minska stigmat via färre psykoser och bättre funktionsförmåga. Svårt att undersöka detta i Sverige, men i Indien och Kina borde det gå. Finns omedicinerade personer i stor mängd där.

Hoppas denna forskning fortsätter och främst med tanke på minskningen av psykiatrins belastning som sådan forskning kan leda och säkert 50 % fler vårdplatser.

Positiva attityder till antipsykotika gör att jag misstänker att det kanske kommer antipsykotikaambassadörer, eftersom det finns attitydambassadörer. Ett annat sätt är att släcka ner KMR.nu och RSMHBloggen.