Psyhiatric Times har en intressant artikel om schizofreni, som är ju en sjukdom, som kopplas till förluster av hjärnceller. Intressant information om medicineringen finns:

1. Nyare antipsykotika, som Risperdal, Zyprexa mfl. stimulerar hippocampus i hjärnan med tillväxtfaktorer, så hippocampus ökar i storlek.

2. SSRI-antidepressiva och litium stimulerar också en nervtillväxtfaktor BDNF i hjärnan, vilket kan vara positivt och hjärnskyddande.

3. Gamla antipsykotika kan ha en negativ effekt på nervcellerna i hjärnan och öka celldöden av dem bör man helst undvika t.ex Haldol, Trilafon, Peratsin mfl

Återfall i psykos kan också ge förlust av hjärnceller, så att minska återfallen kan förebygga hjärncellsförluster.

Läs mer hos Psychiatric Times.

Kommentar  
I Stockholm 2004 rekommenderades Haldol och Cisordinol i första hand. Idag är det mer behandling i undantagsfall. Jag hade förresten en kväll väldiga myrkrypningar och när jag tog Risperdal tänkte jag nu blir det 10 gånger värre, men det blev tvärtom myrkrypningarna minskade och försvann.
När jag tog Haldol led jag på grund av rastlösheten. Risperdal har varit något helt annat trots att de ska vara släkt.
För drygt 10 år sedan trodde många att Haldol var lika bra, som Zyprexa och Risperdal. 2003 startade man en studie i Sverige som hette HANS, som skulle bevisa att Haldol var lika bra som Risperdal och Zyprexa, Men den lades troligen ner. Hörde aldrig något om den senare.
Det är nog ingen som idag hävdar att äldre antipsykotika är likvärdiga med de nya. Det måste ha varit mycket jobbigt att få schizofreni på 70-talet.
Att tänka mycket och lösa mycket problem har säkert positiv effekt på nervcellerna. Nobelpristagaren Arvid Carlsson löser korsord för att hålla hjärnan i trim.

Men det går att förbättra dåligt tänkande på andra sätt med speciella strategier det finns experter som kan lära ut det och man har börjat med detta för personer med schizofreni för att förbättra arbetsförmågan. Sedan finns dataprogram för minnesträning och träning av koncentration.

Jag väntar nu bara på superprogrammet för träning av sjukvårdspolitiker.
Use it or lose it.
Pruning inträffar väl i barndomen och tonåren då onödiga nervkontakter rensas bort och man tror att här kan det gått fel vid schizofreni. Inte riktigt samma sak som tillväxt av nya nerver i hjärnan. Det kan nog vara bra att stimulera nervtillväxt om man har förlorat en del nervceller. Aerobisk motion (dvs jogging och gym) stimulerar också nervcellstillväxt.
Det måste vara motsatsen till pruning.
:-(

/notwoodstock