Brukarstöd (peer support) börjar förekomma där brukare stödjer andra med samma psykiska sjukdom.

Det förekommer att brukarstödjare är anställda inom psykiatrin för att göra detta.

Det förekommer bland brukare och patientföreningar uppfattningen att detta är viktigt för återhämtning.

En utvärdering har gjorts av de 17 vetenskapliga studier av effekten av brukarstöd, som finns.

Resultatet visade på knappt någon effekt och där studien visade på effekt så var kvalitén på studien dålig.

Detta tyder på att brukarstödet kan behöva utvecklas och att man definierar vad som skall ingå och hur mycket brukarstöd som skall ges varje person.

Ett bättre utformat brukarstöd kan kanske ge effekt.

Läs mer hos The Mental Elf.

Kommentar  
Det är inte lätt att vara brukarstödjare. Har umgåtts med en del personer med psykisk ohälsa och också fysiska funktionshinder. När jag har försökt att ge råd och tips till dessa för att bättre kunna fungera i vardagen har jag talat för döva öron.
Man kan fundera på vilka som skall vara brukarstödjare. Skall det vara brukare som är nästan helt friska och som har demonstrerat att de kunde hjälpa sig själv till återhämtning och friskhet. Man kan tänka sig då att de kan hjälpa andra, men det är inte helt säkert för alla. Det kan krävas utbildning för att kunna kommunicera på rätt sätt och lära ut.

Troligen kan brukarstödet vara effektivast vid hembesök där inriktning är att förhindra medicinavbrott, som står för 55 % av inläggningarna. Att tidigt upptäcka tecken på psykos kan vara en bra strategi också och en bra inriktning.

På avdelningarna kan brukarstödjare vara bra för de som får tvångsvård och som kan behöva prata av sig om detta. Kan vara positivt även om effekterna kan vara svåra att se.