Under femton år gick Mikael Wiehe regelbundet i psykoterapi.

Det hängde delvis ihop med hans rädsla för närhet, och terapin hjälpte honom att släppa en del på rädslorna.

Men musiken och skrivandet har betytt minst lika mycket för att förstå sig själv, säger han.

Läs mer hos RSMH.

Det vore bra om vi kunde nyansera den allmänna bilden av vad psykisk ohälsa är och hur den kan behandlas.

 Det finns en bild i samhället av att psykisk ohälsa kan lindras eller botas genom att en person talar med en psykolog och stannar hemma när den känner sig nere. 

Problemet är bara att denna bild på många sätt är falsk.

Läs mer hos Dagens Samhälle. Tack Geta för tipset!

Den här gången första delen av en tredelad dokumentär om Margit Norell, psykoanalytikern som efter sin död pekades ut som hjärnan bakom vården som skapade seriemördaren Thomas Quick på Säters sjukhus i början av 90-talet.

Norell var även engagerad i det uppmärksammade da Costa-fallet på 80-talet och vården av Lars-Inge Svartenbrandt, bankrånaren, som fick epitetet ”Sveriges farligaste brottsling”, och innan dess den medialt hyllade behandlingen av patienter med schizofreni på 70-talet, den så kallade Sätermodellen.

Läs mer hos Sinnessjukt.

Det finns en överhängande risk för en våg av ökande psykisk ohälsa i spåren av pandemin, skriver Heike Erkers och Anders Klingström.

Läs mer i Dagens Medicin.

Nio psykologer, psykoterapeuter och organisationsföreträdare: Låt oss slippa Freuds teorier i vården och på vårdutbildningarna.

Märkligt nog legitimerar Socialstyrelsen behandlare med ringa kunskap om evidensbaserade behandlingsmetoder för psykiska problem.

Lika frapperande är att vårdutbildningar lär ut vad som måste betecknas som pseudovetenskap.

Läs mer hos DN Debatt.

Meditation och mindfulness kan leda till ångest och depression – och i värsta fall självmordstankar hos 8 %..

Det visar en ny studie.

– Det är som ett läkemedel. Det är bra för de flesta men det finns också vissa biverkningar, säger psykologen och forskaren Alexander Rozental.

De vanligaste biverkningarna var ångest och depression, men det fanns också fall där personer fått psykoser, panikattacker och självmordstankar efter att de mediterat.

Läs mer hos SVT. Tack Geta för tipset!