Margaretha Herthelius, ordförande Schizofreniförbundet Sverige, och Harald Wilhelmsson, ordförande Schizofreniföreningen i Skåne. 

Lättillgängliga psykologiska hälsocentraler kan bli en del i arbetet mot psykisk ohälsa, skriver debattörerna.

Läs mer i Dagens Medicin.

Kommentar  
De anhöriga till schizofrena har tillräckligt med att hålla ihop sig själva.
Lindriga psykiska symptom är svårbehandlade och det är svårt att se någon effekt med mediciner eller psykoterapi. Vid moderata psykiska symptom börjar man se viss effekt. De som besöker vårdcentralerna för psykiska problem är svåra att få mer effekt än av placebobehandling. Men svåra psykiska symptom ger behandlingar ofta god effekt, som man får inom psykiatrin. Konklusion i primärvårdens lindrigare symptom skall billiga behandlingar användas, som mediciner eller självhjälpsråd. Psykologerna vars behandlingar är dyra skall ske på sjukhusen. En ensam psykolog på en vårdcentral tappar kompetens och utvecklingsmöjligheter, vilket inte är bra på sikt för psykoterapin. Samtalsbehandling bör kunna ske på vårdcentral av kurator för de som vantrivs på jobbet = antagligen många som vill bli sjukskrivna, Primärvårdens viktigaste uppgift är att slussa de med svårare psykiska symptom till psykiatrin. Förslaget avslås. Helt fel.
Det är något som är snett när en förening som kallar sig Schizofreniförbundet verkar i de anhörigas intresse i stället för i den sjukes intresse.