Den engelska tidningen Guardian har en intressant tillbakablick med anledning av att i år fyller ordet schizofreni 100 år.

1910 ville Winston Churchill ha massterilisering av allvarligt psykiskt sjuka.

Han varnade för att de svagsinta och tokiga klasserna utgjorde en fara som inte går att överdriva och att källan varifrån galenskapen kommer från måste stoppas omgående.

Idag får bara 16 % av de med schizofreni och bipolär i England de rekommenderade behandlingar, som har bevisad effekt.

En man med schizofreni fick vänta i 10 år innan han fick KBT, som fick sedan stor betydelse för honom.

Dessförinnan var antipsykotika den enda behandling som han fick.

Läs mer i The Guardian.

Kommentar  
Winston Churchill levde med depressiva perioder och lär själv ha hört röster under dessa perioder,har jag läst på intervoiceonline.org tror jag.
Det är ju en motsägelse att 1949 utdelades nobelpriset i medicin för upptäckten av lobotomi men 45 år senare (1994) fick en schizofren person nobelpriset i ekonomi (John Nash). Han skulle alltså helst ha blivit aborterad i fosterlivet, för att rena folkhopen?
bra artikel som vågar ta upp det faktumet som alla egentligen vet att någon bot eller läkemedel egentligen inte har setts. Men många av de historiska behandlingsmetoderna vet vi idag kan och bör ifrågasättas höggradigt. Att Haldol (adhd-npf.com/mindre-hjarna-pa-rekordtid-medicinen-finns/) är den substans som minskar ned hjärnans densitet med rekordhastighet av alla kända substanser kanske säger något i sig själv?

Psykiatrins historia (adhd-npf.com/psykiatrins-galna-historia/) är väl inte lika dålig i Sverige, ett ingrepp som ledde till att var sjätte patient dog, anser fortfarande nobelprisakademin som det bästa som fanns att tillgå utan att ha några vetenskapliga bevis för det. Men det är klart att det kan vara svårt att idag förstå att nobelproset 1949 utdelades för den fantastiska uppfinningen lobotomi. När den gjordes på brottslingar så blev de faktiskt kriminellare, men för att göra brottslingarna mer kriminella har än ingen dömts