Enstaka små studier visar sig ofta vara felaktiga, och även lovande resultat måste ifrågasättas. 

Kritiskt tänkande kan förebygga felsatsningar som drabbar människors hälsa och slösar med vårdens resurser.

En av de hårdaste kritikerna är John Ioannidis, professor i hälso- och sjukvårdsforskning vid Stanford School of Medicine, USA.

Han går så långt att han hävdar att majoriteten av alla publicerade fynd inom biomedicinen är felaktiga.

Det gäller såväl i modern molekylärmedicinsk forskning som i kliniska studier och epidemiologiska undersökningar.

Läs mer hos Vetenskap & Praxis.

Kommentar  
Man kan förstå att psykiatrikerna tappar sugen på att lära sig nya behandlingar, när så mycket kan vara fel. Just det här problemet kan göra att nya behandlingar kan få svårt att nå ut. Ta KBT mot psykossymptom, som ansågs effektiv i 10 år och där det krävdes 30 olika kliniska studier innan man kom fram till att effekt verkar saknas. Man häpnar.

Kanske borde mer resurser satsas på SBU, så att de får resurser att komma med tätare utvärderingar av läkemedel och behandlingar.

En sak som är viktig också att känna till är placeboeffektens storlek. Dessvärre kan den stöka till det rejält, eftersom olika individer får olika stor placeboeffekt. Yngre personer får t.ex bättre placeboeffekt än äldre. Det verkar också som placeboeffekten för antipsykotika har ökat på senare år.

När man skall utvärdera nya läkemedel och nya behandlingar är det bra att veta hur stark sockerpiller effekten brukar vara. En viktig sak detta i läkarutbildningen.