Man kan moralisera om mycket.

Men, jag skulle önska att vi kunde hitta ett annat sätt att möte de individuella människor som överväger att ta sina liv – i situationer där de inte kan se eller föreställa sig ett framtida meningsfullt liv – utan att våra egna värderingar, pekpinnar eller krav på moralisk samsyn tillåts överösta deras behov.

Läs mer vad Jimmie Trevett skriver i RSMHBloggen.

Kommentar  
Det är väldigt krävande för hjärnan att umgås med andra. Det skall gå snabbt och både syn och hörsel skall engageras samtidigt och samordnas. Tror att detta blir för krävande och stressigt. Särskilt jobbigt blir det om många pratar i munnen också och man översvämmas av sinnesintryck och där man inte kan filtrera bort oviktig info, som andra kan. Men det finns djur som huvudsakligen lever ensamma, så vi är inte unika på jorden.
Jag tror att många med schizofreni tål mer ensamhet än normala människor. Gemenskapen med andra kan vara så stressande och smärtsam.
Vad gäller psykisk sjukdom orsakas en mycket stor del av självmorden av missbruk. En förbättrad missbruksvård för dubbeldiagnoser är nog viktig.

Tydligen har borderline, anorexia, depression och bipolär högst självmordsrisk.

http://www.viska.se/index.php/nyheter1/4-nya-roen/5462-schizofreni-lika-dodlig-som-storrokning

Vid schizofreni är dödligheten mest orsakad av kroppsliga sjukdomar. Men vid schizofreni kan självmordsbenägenheten behandlas med Clozapine.Vill minnas att självmorden minskar med 40 % då.

Färre psykoser skulle innebär färre självmord, så depåinjektioner kan också troligen vara bra. Liksom om alla får psykossociala behandlingar som minskar psykoser.

Ensamhet pratas ofta som orsak, men vid schizofreni lever 75 % av schizofreni ensamma, men ändå är självmordsfrekvensen bara 5-10 %. Samboskap kan också vara negativt - en del tar nog sitt liv vid separationer och det problemet slipper man om man lever ensam.