RSMH: Förbjud att självskadande kvinnor vårdas inom rättspsykiatrin

Nu har det gått fem år, men skandalen fortlöper.

Det är tragiskt och minst sagt upprörande.

Särskilt eftersom vi i dag har kunskap om hur personer med självskadebeteende kan få rätt vård.

Tvång är inte rätt väg att gå. All beprövad forskning visar att ett övermått av tvång snarare triggar igång ytterligare självskadebeteende.

Läs mer vad Jimmie Trevett skriver i Aftonbladet.

Kommentar  
Det var säkert vanligare förr. Idag skall det rapporteras till Socialstyrelsen och då försöker man nog undvika det besväret. 3000 bältningar per år är som sagt inte så mycket. 50 % av psykvården är dessutom tvångsvård, så det finns gott om motsträviga personer och bältningskandidater.

Troligen är det idag mycket ovanligt med bältning vid schizofreni. Sitter och surnar till över att RSMH driver en så marginell sak så hårt. Dessutom att inte psykiatrin klarar av att kommunicera hur ovanligt det egentligen är. Det psykiatrin kanske är urkass på är kanske att försvara sig med sakliga argument. RSMH borde kanske driva mer frågor som man dagligen drabbas av och inte en bältning, som först inträffar efter ens död statistiskt sett dvs en icke-fråga.
Har blivit bältad 2 ggr. Senast var 1981.
Det sker tydligen minst 3000 bältningar per år enligt rapporteringsstatistiken och det finns 4000 vårdplatser. Det innebär statistiskt att är man inlagd ett år blir man bältad en gång. Troligen står en liten grupp för de flesta bältningarna för man läser om upprepade bältningar och uppemot 30 st hos samma individ. Det kan vara 100-200 personer, som bältning är ett stort problem för och antagligen inte utan viss orsak.

En med schizofreni är inlagd 2 % av tiden, vilket innebär att man får en bältning på 50 år. Inget jätteproblem för oss alltså.