Som lokal företrädare för RSMH kämpar jag dagligen med att hålla hoppet och modet vid liv i mina kontakter med en psykvård, som allt hårdare tycks sitta fast i biopsykiatrins och läkemedelsindustrins (h)järngrepp.

Under ett möte – inom ett projekt för stärkta, mänskliga rättigheter för psykiatripatienter! – får jag höra, att man åter börjar propagera för en ökad användning av depåinjektioner till psykospatienter.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Ja, det kan vara en av orsakerna för om föräldrars tjat och kritik försvinner kan psykosrisken halveras ungefär och minska med 20 % enheter.
Man är inte tvungen att bo kvar hos sina föräldrar, när man har drabbats av schizofreni. Ekonomiskt klarar man eget boende. Man slipper gnat och tjat. Därför kan schizofrenin vara lindrigare idag.
Numera har ju Clozapine, Zyprexa och Risperdal bättre antipsykotisk effekt än de första preparaten. Förr fick 30 % ingen effekt, men de flesta av dessa får idag effekt av Clozapine, så där finns en klar förbättring. Sedan idag används lägre doser än förr, vilket ger mindre biverkningar. Sedan har depåinjektioner kommit men de har funnits ganska länge.

Antidepressiva, ångestdämpande medel och sömnmedel ges som tillägg idag.

Sedan finns psykosociala behandlingar som har effekt även om alla inte fått dem. Självhjälpsböcker finns också idag.

Det kan finnas många olika saker som ger liten effekt i sig, men som tillsammans gör ganska stor skillnad.
Mår patienterna bättre för att dagens mediciner har mindre biverkningar eller beror det på något annat?
Samhället är inte så auktoritärt längre. Det är kanske därför som schizofrenin är lindrigare idag. Kan delvis förstå Hannes tankesätt, men att vara helt utan antipsykotika går inte. Då blir det tvångsvård direkt och det är som sagt RSMH också emot.
När man testar antipsykotika så verkar det så, men ingen vet exakt varför det blivit bättre. Man kan se det också på gruppboende, där bara 15 % bor där dvs 5000. På mentalsjukhusens tid fanns 33000 sängplatser inom psykiatrin nu drygt 4000. På mentalsjukhusens tid var nog Sveriges befolkning mindre kanske 6 miljoner mot dagens 9 miljoner. Så det hade blivit fler vårdplatser än 33000 med dagens befolkning - kanske 55000.
Admin,

Varför har dagens schizofrena mindre symtom än vad de schizofrena hade förr?
På mentalsjukhusen före 1956 fanns inga antipsykotika, men inte blev folk friska. Istället när antipsykotikan kom kunde 30 % skrivas ut till hemmet. Sedan 60-talet har man gjort tester på antipsykotika och det verkar som folk idag har mindre symptom än man hade då så personer idag med schizofreni är friskare än de var för 50 år sedan.

Sedan när man gör tester med antipsykotika mot sockerpiller, så är det fler som avbryter sockerpillerbehandlingen än antipsykotika. Antagligen avbryter man sockerpillren för att de ger ingen effekt. De som får sockerpiller vet inte om att det är sockerpiller utan tror att det är äkta vara.
Med andra ord, han kör i en upplöjd gammal fåra :-) . Men som han skriver, tror jag det är viktigt med andra perspektiv.
Intressant läsning förvisso, men inget av det han skriver om är sant. Svammel från början till slut. Lite av att såga på den gren man sitter på.

Han kritiserar den biologiska modellen för brist på vetenskapligt stöd, men presenterar själv inget vetenskapligt stöd för sin egen synpunkt. Schizofreni är faktiskt vetenskapligt studerad, medan hans egna teorier är helt ovetenskapliga och hemkörda förklaringar.