Öppet brev till Cecilia Brain, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och specialistläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset: Som brukarföreträdare läser jag med beklämning dina slutsatser i din nyligen avlagda doktorsavhandling.

Dina konstateranden och rekommendationer innebär direkt motstridiga budskap.

Du säger att läkemedelsbehandling är avgörande för schizofrenidiagnostiserade patienters återhämtning, vilket i sig är ett biologistiskt ställningstagande och inte en obestridlig sanning.

(Det finns många exempel, runt om i världen, som visar att läkemedelsbehandling inte alls är nödvändig för återhämtning!)

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
En avbruten medicinering med åtföljande tvångsvård i 30 dagar kostar säkert 150000 kr om inte mer om det blir funktionsförluster efter psykosen. Man skulle inte avbryta själv om man fick betala kalaset.

Quoting Admin1:

Varför skulle de vara partisk? Läkemedelsverket godkänner läkemedel och inte Socialstyrelsen? Socialstyrelsen är mer som en statlig patientförening.



Socialstyrelsen verkar förmodligen för det allmännas bästa istället för individens bästa. Kan tänka mig att det sparar pengar till samhället om patienten tar sin medicin.
Varför skulle de vara partisk? Läkemedelsverket godkänner läkemedel och inte Socialstyrelsen? Socialstyrelsen är mer som en statlig patientförening.
Socialstyrelsen är väl partisk i frågan om antipsykotika kan jag tänka mig.
Glöm inte att Socialstyrelsen har läst och vet det mesta om antipsykotika och har erfarenhet av antipsykotika i Sverige sedan 1956.

Så man måste ha mycket på fötterna för att kunna säga att det är fel. De flesta som är kritiska till ett sådant yttrande vet oftast nästan ingenting om antipsykotika utan är mot det av någon anledning.
"Utan antipsykotisk läkemedelsbehandling är det i regel omöjligt för dem som drabbas att leva ett
normalt liv."

Att folk med goda avsikter vidareförmedlar ett motsvarande budskap är förståeligt mot bakgrund av de förödande konsekvenser som ett abrupt avslutande av medicineringen kan medföra, men den här typen av missvisande generaliseringar ska inte komma från socialstyrelsen!

Mvh stefan
Många läser antagligen RSMH-bloggen på Viska.
Det kan ju vara att få läser det de skriver också för att det inte berör deras vardag. Man kanske tycker att man har andra problem än vad de skriver om. Kollade de sista blogginläggens kommentarer och de var skrivna av de som skriver i RSMHBloggen.

T.ex idag räknade jag ut att i Sverige är man troligen inlagd en månad vart 5:e år. En dålig semester vart 5.e år överlever man väl?

Bältning som de skriver mycket om drabbar en med schizofreni vart 50:e år ungefär.

På något sätt agerar RSMH, som mentalsjukhusen fanns kvar och vi satt där 100 % av tiden. I praktiken så har vi bara kontakt med psykiatrin 2 % av tiden.
Jag tror att det är komplicerat att kommentera RSMH-bloggen. zoegas försökte en gång men blev inte godkänd.
Konstigt att RSMHBloggen får fler kommentarer på Viska än den får i RSMHBloggen. RSMHBloggen har kanske inte så många besökare?