Jimmie Trevett, Förbundsordförande i RSMH

I måndags sände Kaliber ett program där de tog upp hur psykiatrin inte kunde skydda unga tjejer från att utsättas för sexuella övergrepp i psykiatrin av andra patienter.

Idag träffade jag och Pauline Östner, styrelseledamot i RSMH med starkt engagemang för unga, Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen, där vi bland annat pratade om detta.

Det är helt oförsvarbart att sexuella övergrepp har inträffat på avdelningar. Något annat som är helt oförsvarbart är personalens slapphet vad gäller att strunta i att anmäla händelserna. Det är inte deras sak att avgöra huruvida övergreppet faktiskt har inträffat eller allvarlighetsgraden i det. Det är polisens sak.

Läs mer i RSMHBloggen.

Riksdagsman kräver att minstern Gabriel Wikström reagerar i Dagens Medicin.

Kommentar  
Kvinnor attackerar med feminism av full styrka. Problemen blir bara värre...
Det talas om skilda badhus och vi kanske får något liknande inom psykiatrin.
Om personalen inom psykiatrin anmälde att invandrarmän trakasserar tjejer sexuellt på avdelningarna vore det lika med avsked.
Kanske borde vi lägga hela skulden på de oattraktiva männen som aldrig kommer i kontakt med kvinnor. Någon feministisk rättvisa måste vi väl ändå ha.
Bra att du tog upp det där med invandrare. Om det inträffar våld så är det OK att berätta att våldsmannen hade schizofreni, däremot är det inte OK att berätta att det var en invandrare. Man tänker mer på friska än på sjuka. Man stigmatiserar psykiskt sjuka, men absolut inte invandrare. Vid mord kan man dock berätta om det var en invandrare.
Det finns också en möjlighet att skydda unga kvinnor genom att de får bo i en egen del av avdelningen. Man skapar den genom att ha en vägg med dörr, som kan flyttas på hjul och spärra av korridoren. Bara de som bor i denna kvinnoavdelning kan passera in genom dörren liksom personalen förstås.
Kan det vara så att det här problemet har ökat på senare tid på grund av invandringen. Vi gamla inom psykiatrin känner inte igen oss.
Situationen är lite speciell på en psykavdelning, eftersom alla där är psykisk sjuka. Det kan bidraga till att man inte anmäler för man är rädd att mannen skall bli sjukare. Sedan om det är våldtäkt så kan han få rättspsyk i 5 år = kostnad för landstinget på 10 miljoner. Inte bra det heller. Men visst bör det anmälas så man vet hur stort problemet är. Viktigt också att komma ihåg att psykiskt sjuka kvinnor utsätts mer än normalt för sexuella övergrepp ute i samhället. Så problemet är antagligen mycket större där, eftersom man är inlagd ofta korta tider. För unga kvinnor bör man kanske satsa på vård i hemmet typ ACT-team för att minska övergreppsrisk.