Anne-Sofie Höij , som glömmer att tvångsvård till 75 % handlar om missbruksproblem

Läste nyheten om att en patient inom psykiatrin blev bältad i en vecka, vilket ledde till blodpropp och lunginflammation. 

Att vara bältad betyder att ligga fastspänd med varje ben, flera ställen på kroppen bland annat runt midjan och varje arm.

Ofta också huvudet, om man slår med det.

Du ligger med särade ben och bart underliv och har bäcken under bältessängen eftersom du inte får gå på toaletten.

Det kan klia hur mycket som helst på näsan. Du kan inte klia.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Kan undra när de började med länsrätt/förvaltningsrätt vid tvångsvård?
Berodde det på att du slutade med antipsykotikan på egen hand?
Jag är inte missbrukare men har varit tvångsvårdad 4 gånger.
Det bästa sättet att minska tvångsvården är att satsa på bättre missbruksvård. 75 % av de som får tvångsvård har missbruk och blir farliga för sig själv och andra och får tvångsvård. En annan vanlig orsak till tvångsvård är att medicineringen avbryts på egenhand och sedan psykos och tvångsvård. Att satsa på missbruksvård, fler behandlingar, som minskar psykoser och depåinjektioner kan säkert minska tvångsvården mer än åtgärder när man väl har tvångsvård. Vi får inte glömma att de som får tvångsvård är bedömda som farliga för sig själv och andra. Om man blir för liberal kan det bli rejäla bakslag och kontraproduktivt. Så det absolut bästa för alla är att förebygga farlighet. En med schizofreni får bara tvångsvård 2 gånger i livet och på vardera 3 månader. Inget stort problem. Otillräcklig behandlingseffekt, som 70 % har är ETT STORT PROBLEM. Viktigt att minnas också att de tackat nej till frivillig vård, så de hade kunnat slippa tvångsvård om de önskat det.
När jag har varit bältad, har det bara varit runt magen.