Jimmie Trevett borde kanske påpekat att de med godeman kan vara som judar dvs lever i diasporan (förskingringen)

I början av maj sändes ett avsnitt av Uppdrag Granskning som tog upp att gode män hade förskingrat sina klienters pengar.

Det är inte första gången detta belyses och det är bra att det uppmärksammas.

Många av RSMH:s medlemmar har gode män och det är inte acceptabelt att ha ett system som inte fungerar.

Läs mer hos RSMHBloggen.

Kommentar  
Inofficiellt är jag godman åt mina föräldrar och har varit det ett par år. Inget större eller svårt jobb egentligen trots att det är två personer. Jag betalar räkningar håller reda på breven som kommer, fixar julklappar och födelsedagspresenter åt släkten, tandläkarbesöken och läkarbesöken, så de blir av. Tar väldigt liten tid max 30 minuter per månad. Sedan har jag hemtjänstsysslor, som hämta ut medicin på apoteket, laga mat och handla mat för att mina tjänster är gratis och hemtjänsten kostar. Sådant gör nog inte en godman. Min bror hjälper till en del och skjutsar dem till läkare.
Jag har aldrig läst att någon släkting förskingrat, som godman, så det kan vara ett alternativ för vissa. Samtidigt verkar det som släkten kan vara snåla med ens pengar så tillgången till ens egna pengar kan bli sämre av den anledningen. Det kan ju gå att lagstifta att släkten måste ställa upp som godman.
Det gäller att sköta sin ekonomi själv helt enkelt. Något annat finns inte på kartan.
Ja, man borde få tillgång till godemannens bankonto för klienten, men det krävs nog lite mer uppgifter än normalt för utgifterna, så man vet vad pengarna gått till. Egentligen borde det vara enklast att göra en sådan sak.

Men Staten skulle kunna göra en del t.ex ha en polisgrupp, som utreder och lagför brott av godemän. Samt ersätter försnillade pengar. Kommunerna verkar inte klara problemet.
Precis som på internetbanken.
Kanske borde godemännens redovisning ske via ett webbaserat system, så att klienten och anhöriga kan gå in och kolla hur mycket pengar som finns kvar och vad som köpts av pengarna. Mer transparens alltså.
Det är konstigt att myndigheternas rykten verkar vara viktigare än att enskilda personer inte utsätts för förskingringar av gode män.
Jag har kontaktat ett försäkringsbolag Länsförsäkringar och frågat om de har försäkringar mot ekonomiska brott av godemän. De hade ingen försäkring för det och Hemförsäkringen täcker inte. Annars kan en försäkring vara bra tror jag för man anmäler till försäkringsbolaget, som antagligen utreder och polisanmäler för att få pengar från den godeman för att ersätta deras utbetalning för skedd skada. Har sett att för företag finns försäkringar mot anställdas ekonomiska brott. Så kommunerna borde kunna skaffa en sådan försäkring för sina godemän. Men då kommer problemet att kommunerna vill inte erkänna förskingring fast den är uppenbar.

Dagens system är vansinnigt. Personer som inte kan ansvara för sin ekonomi får ansvara för den om godemannen förskingrar pengarna. Det är så tokigt så man kan få hjärtstillestånd.