Bloggaren och författaren Pebbles Karlsson Ambrose

Människor med psykisk sjukdom lever kortare än övrig befolkning i många delar av världen.

Här i Sverige finns flera undersökningar som visar att det är många år det handlar om, faktiskt ända upp till 20 år enligt vissa forskare.

I USA och England så kan det vara ännu fler år det handlar om.

Men i Norden är vi i Sverige sämst i ligan.

Läs mer i RSMHBloggen.

Läs Viska:s Kroppsliga sjukdomar.

Kommentar  
Från en färsk undersökning på svenskar:

Antipsykotika och antidepressiva gav 15 % till 40 % lägre risk att dö medan bensodiazepiner ökade dödligheten med ökande dos till maximalt 70 % ökad risk.

Dödligheten för alla med schizofreni i Sverige var 4,8 gånger högre än normalt. Vanligast dödsorsak i Sverige var hjärt-kärlsjukdom (33 %), cancer (17 %), lungsjukdomar (11 %) och självmord (10 %). Två andra studier har också funnit liknande överdödlighet för bensodiazepiner.

Studien omfattade 7 miljoner svenskar mellan 17 - 64 år och 0,34 % hade schizofreni av dem.

http://www.viska.se/index.php/nya-lakemedel/lakemedel/6250-bensodiazepiner-varje-dag-kan-oka-risken-att-do-upp-till-70
Vi som är äldst här på Viska borde redan vara döda.
Läst för svenska med schizofreni är livet 12 år kortare för kvinnor och 15 år för män. Viktigt att vara medveten om att genetiska faktorer förekommer och att de inte bara verkar i hjärnan utan också i hela kroppen. Diabetes är 2-3 gånger vanligare vid schizofreni och beror mest inte på mediciner utan andra faktorer. Missbruk, rökning och annan dålig livsstil kan bidraga till förhöjd dödlighet. Missbrukare kan ju dö tidigt. Tror i Finland var medelåldern 50 år på dem.

RSMH kunde starta Lev längre kurser med tips om bättre levnadsvanor. Att bli kvitt alkoholberoende är inte tidskrävande utan några läkarbesök på 5 minuter brukar räcka. Kanske borde psykiatrin också erbjuda sådana kurser.