SPES

SPES för SuicidPrevention och Efterlevande Stöd

469 personer tog sina liv inom den svenska psykvården förra året.

Fullbordade självmord är det överlägset mest lex Maria-anmälda i sjukvården.

Enligt Sonny Wåhlstedt, förbundsordförande för SPES, riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, är det ett problem att psykiatrin utreder sig själv.

– Vad gäller till exempel Haverikommissionen och flygolyckor så är det ju inte flygbolagen som gör haveriutredningen, säger han.

Läs mer i Kvällsposten.

Kommentar  
Psykiatrin gör en del redan för 50 % av sängplatserna upptas av personer som kan vara farliga för sig själv och andra.

Vid schizofreni är risken för självmord störst de första 5-6 åren och sedan avtar risken för att öka ett par månader efter inläggning. Kanske borde nyinsjuknade få antidepressiva också, eftersom depressioner är vanligast de första åren, sedan blir det negativa symptom.
Det är väl familjen som man är uppvuxen i som har bäddat för självmordet. Psykiatrin kommer in i ett senare skede. Allt skylls på psykiatrin, som inte gör tillräckligt.
Här räknas nog alla som haft kontakt med psykiatrin och inte bara inlagda som tagit sitt liv. 90 % av de som tar sitt liv har psykiska besvär, så det är ett psykiatriskt problem oftast. Bättre och mer snabbverkande antidepressiva behövs nog. Idag tar det nog 2-4 veckor med antidepressiva innan självmordstankar minskar. En sak man kanske skall tänka på är att deprimerade på avdelningarna får titta på komedier och göra roliga saker. Det minskar depression och kallas för beteendeaktivering. Miljön på avdelningarna är ganska tråkig och kanske inte så bra vid depression utan psykosanpassad med låg stimulans.