Anne-Sofie Höij höjer rösten

Hur prioriterar politikerna egentligen psykisk ohälsa? 

Kristina Mårtensson är chef för vuxenpsykiatrin i Västernorrlands landsting och menade i en artikel i veckan att det finns risk för undanträngningseffekter för oss med svårare psykisk ohälsa på grund av för små resurser.

Inte minst många kvinnor har ju länge upplevt detta faktum.

Det blir svårare och svårare att få kvalificerad hjälp när man är bipolär eller schizofren, eller har psykoser eller djupa depressionsperioder.

Vi känner oss värdelösa och svikna av vården när vi inte kan få den hjälp vi behöver för ett värdigt liv.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Men när mentalsjukhusen lades ner var en del patienter rädda för att flytta ut i samhället och få eget boende. Det blev säkert ensamt för många.
Före 1956 hade psykiatrin inga mediciner utan det var tvångsvård som gällde livet ut. Inte konstigt att folk var rädda.
Tror inte att mentalsjukvården tidigare hade någon dragningskraft. Inte som idag.
Förr så drog man nog sig att för söka sig till psykiatrin, eftersom man kunde hamna på mentalsjukhus. Rätt många tog säkert sitt liv. Självmorden vid schizofreni har minskat under 30-40 år.

När stigmat minskar i samhället mot psykisk sjukdom är det säkert främst yngre personer, som vill till psykiatrin. Kan finnas en hel del hypokondriker. Man brukar säga idag att tror man att man har schizofreni, så har man det inte. Det kan göra att många söker sig till psykiatrin helt i onödan. Det kan bli så att man inför remisstvång.
Om stigmat minskar och fler söker vård så blir det lite som att alla kan drabbas och alla mår lite dåligt. Det kanske är den enda möjliga vägen mot att minska stigmat.
Att bekämpa stigmat hos psykiska sjukdomar kan ha nackdelar, som att patienter som vill ha vård av psykiatrin ökar. I USA är det så att de flesta psykiatrer och psykologer träffar mest psykiskt friska med livsproblem som de vill ha lösta antagligen för att de anses vara de stora experterna.

Det kan också finnas en slags hypokondri också vad gäller psykiska besvär. Det som kanske fattas är en mer objektiv mätning av psykiska besvär på vårdcentralerna så de mer objektivt kan friskförklara folk. Kanske är det friskförklaringen som saknas och den gamla klassikern: Ta din säng och gå.