Hannes Qvarfordt, skriver alltid provokativa inlägg antagligen för att det inte går att lugga en skallig

Eventuella stöd från samhället skall ges efter individuella behov, inte utifrån grupptillhörighet.

För exempelvis människor med funktionsnedsättningar, inklusive psykiska sådana, finns redan idag anställningsstöd och lönebidrag, till storlek anpassade efter en individuell bedömning av den nedsatta arbetsförmågan.

På det sättet gör man den enskilda, funktionsnedsatta människan mer jämlikt attraktiv för anställning på den öppna arbetsmarknaden.

Det finns förvisso brister i systemet, men det är bättre att utveckla dessa individuella stöd, än att införa schablonförmåner för en grupp, som aldrig kan avgränsas på ett rättvist sätt gentemot den övriga befolkningen.

Läs mer i RSMHBloggen.

Läs Viska:s Arbete och sysselsättning.

Kommentar  
Det är bara 8-10 % av de med schizofreni, som arbetar mer än 50 %. Säkert lägst av alla handikappgrupper i Sverige.

Här krävs speciella stödåtgärder för att få jobb. IPS-modellen finns som ger 30 % arbete. Den bygger på att man får ett arbete och sedan en coach, som hjälper en att klara jobbet. Problemet är att IPS-modellen finns bara för 17 %. Alla kan inte erbjudas detta stöd till arbete.

För schizofreni krävs speciella stödåtgärder som inte finns idag. Den stora kostnaden för schizofreni idag är att man inte arbetar. Kanske är den största chansen att kunna jobba att satsa på aerobisk motion för att förbättra tankeförmågan för det är ofta kognitiv nedsättning som försvårar arbete, men också socialförmåga. Att använda Abilify kan kanske också öka chansen att få arbete.
Igår var journalisten Karin Bojs Sommarpratare i P1. Hon sa att det positiva med psykosbenägna personer är att de har konstnärliga släktingar.
Vi är inte någons favoriter. Det är inget parti som ömmar för oss.
Den schizofrene är så föraktad att ingen är villig att ens ta diskussionen.
Vi brukar inte få gå före i köer på grund av vårt handikapp.
Jag kan inte direkt se att han har något fel i sitt resonemang. De schizofrena har väl inte haft någon lobbyverksamhet.
Det är klart att den som är mest kompetent ska få ett jobb och inte på andra premisser.