Hannes Qvarfordt

Hannes Qvarfordt, RSMH

Två sammanflätade förändringar, som föder varandra, har skett på psykiatrins område de senaste decennierna.

Den ena är den medikaliserade synen på psykisk ohälsa, som nu i allt högre grad betraktas som rent biologiskt betingad ”sjukdom” eller ”funktionsnedsättning” (alternativt ”funktionsvariation”, som är det senaste uttryckssättet).

Den andra förändringen är en förskjutning inom den samlade brukarrörelsen, från brukarnas perspektiv till de anhörigas.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Fotot kan ju vara kvar, men hans antipsykiatri passar bättre på andra sajter. Åsikterna bör bytas.
Jag tycker att han skulle byta till något gladare foto av sig själv. Han har haft samma bild länge nu.
Nu har schizofreniförbundet börjat posta egna nyheter på sin hemsida. De hänvisar inte till Viska längre som under semestern.
Medinflytandet för brukarna ökar och de har blivit allt friskare med åren om man ser 60 år tillbaka. Schizofreniförbundet är inte så aktiva heller längre. Blir folk allt friskare minskar deras problem. Anhöriga har ofta egna problem att lösa.

Problemet idag är att varken psykiatrin, RSMH och Schizofreniförbundet förstår vad som måste göras. Psykiatrin måste bli bättre på att minska och behandla missbruk. tidig behandling av psykoser och ge psykosociala behandlingar till alla. Då frigörs en stor del av vårdplatserna inom psykiatrin. Rättspsykiatrin och tvångsvård upptar 50 % av sängplatserna i psykiatrin och 75 % kan vara missbrukare. I praktiken handlar psykiatrin om vård av symptom framkallade av missbruk samt förstås av avbruten medicinering.