Många med schizofreni har stora problem med motivation och misslyckas med att vara målinriktade.

Dessa negativa symptom kan vara handikappande och göra att man misslyckas.

Länge trodde man att det berodde på att oförmåga att känna glädje över att lyckas.

Emellertid nya studier har visat att förmågan att känna glädje finns kvar vid schizofreni.

En ny studie visar att personer med schizofreni med kraftiga negativa symptom väljer enklare uppgifter med lägre belöning än friska som hellre väljer svårare uppgifter med stor belöning.

Det var bara vid schizofreni med kraftiga negativa symptom som man såg detta.

Det verkar som de inte gillade mer ansträngning och/eller att de inte tyckte större belöning var värt en extra ansträngning.

Läs mer hos EurekAlert.

Kommentar  
Jag känner egentligen ingen lust att tävla, för jag vet att min omgivning alltid är bättre än mig inom vissa grenar. Jag säger många ggr, att vissa saker är alldeles för svårt för mig, det verkar som de flesta har högre prestanda än en själv? Den lilla vinst jag känner, orkar jag inte gotta mig åt, för andra vet att jag inte orkar hela vägen. T. ex att vinna en tjej, är omöjligt för mig, för jag känner att det inte ska vara en tävling i att vinna henne. Detta kan även översättas till vänskap också, vi har kanske inte så många riktiga vänner?
jöns...klart man sänker målen..när man har en sjukdomsdiagnos, det kommer av bara namnet sjukdom, man tror man är duktig för att man gör mindre betydelsefulla saker, nöjer sig med det och skyller på att man är sjuk.
Så länge som jag hade svåra negativa symtom kände inte jag glädje, Admin1.
Så problemet är alltså brist på motivation - inte brist på glädje när man lyckas?
Tydligen kan man försöka sig på svårare uppgifter än som man tycker är motiverade. Man blir i alla fall glad om man lyckas.
Ja gillar kraftansträgning.Men ja känner ingen vinst av det....