Det är så mycket jag inte förstår. Jag har haft flera psykiatriska diagnoser genom åren.

Mitt största problem har alltid varit återkommande depressioner, men plötsligt får jag läsa i remissen från vården till socialtjänsten att jag skulle ha schizofreni.

Ingen har någonsin sagt det till mig och jag har aldrig blivit utredd för den diagnosen. Ändå står det där. Jag begriper inte varifrån det kommer.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Efterfrågan på diagnoser är väldigt stor numera. Så var det inte tidigare.
Läkarna brukar inte alltid vilja säga att man har schizofreni för det kan ge depressioner.
Dåligt av psykläkarna, tycker jag. När jag var inlagd, så fick jag Risperdal, och hn sa ingenting om varför. Jag bad att få låna en Fass-katalog och slog upp det själv. Då såg jag att det var medicin mot schizofreni.
På tal om att man kan bli deprimerad av sin diagnos, är det på plats att tala om att Ted Gärdestad tog sitt liv samma dag han fick diagnosen Schizofreni utav sin läkare över telefon
Jag har diagnosen Schizofreni och jag var själv den förste att säga det på en direkt fråga från en patient på avdelningen jag låg på. Hon som frågade var manodepressiv och hade tapetserat väggen med bilder från den småskoleklass hon var lärare för.
Hon rös när jag sade vad jag trodde jag hade för sjukdom. Det finns fog för att kommentera att överläkaren på kliniken tog mig till en lektionssal och där fick jag tala om min sjukdom inför läkarstudenter. Det var ett övergrepp, Då jag inte var förberedd på att stå inför dem som satt där och berätta om mitt liv.

Som tröst har jag det att den överläkaren troligtvis inte lever längre...
Ganska många får depression, när de får veta att de har schizofreni. Räknas som biverkan vid patientutbildning.
Förr fanns inte någon bra behandling för schizofreni. Då ville läkarna inte skriva på näsan att man hade diagnosen schizofreni.
Att få veta sin egen diagnos borde vara det minsta man kunde begära som patient.
60 åringar kan få schizofreni, men det är inte så vanligt. Risken att få schizofreni minskar redan i 40 års åldern och följer ungefär hur schizofrenin förbättras. Men ju äldre man är vid insjuknandet desto bättre utom om man är riktigt gammal för då ökar demensrisken.
Hon som skriver i bloggen är ganska gammal, vad jag förstår. Det kan inte vara så vanligt att så sent i livet få schizofrenidiagnos.