En amerikansk studie visar att onormal EEG aktivitet hos personer med schizofreni överensstämmer med liknande aktivitet hos möss, som har konstgjord schizofreni p.g.a icke-fungerande glutamatreceptor.

Aktiviteten de mätte var spontan gammakraft och med EEG kan man mäta aktiviteten hos många nerver i hjärnan via elektroder på huvudet.

I djurförsök har tidigare visats att minskad funktion av NMDA-receptorn (glutamat) ger liknande EEG aktivitet, men också kognitiv nedsättning via en obalans i hjärnan.

I denna studie fann man också en koppling mellan gammavågor och hörselhallucinationer.

Det kan bli möjligt att identifiera schizofreni och felaktig glutamataktivitet med dessa hjärnvågor men ytterligare studier krävs för detta.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentar  
:D
Det har funnits ett blodprov för schizofreni, men träffsäkerheten var bara 80 % och sämre än vanlig symptom diagnos. Företaget fick lägga ner verksamheten för en analys kostade 10000 kr.

Det som är bra med EEG här är att man kan mäta nervaktiviteten i hjärnan enkelt och billigt med känd teknik och att den är kopplad till glutamatfunktionen, som tros löpa amok vid insjuknandet i psykos. Hjärnan går ju på högvarv vid psykos så att mäta aktiviteten kan vara mycket bra. Kanske kan man mäta hur effekten av antipsykotika är, men kanske också andra behandlingar.

Det vore ju bra om man kunde utveckla detta för man kanske kunde skapa en enkel form av psykosvarnare i form av en mössa med elektroder, som man tog på sig varje dag och kollade psykosläget.
Jag är skeptisk till att påvisa schizofreni med EEG. Blodprov hade varit något.