hjärna

Inom psykiatrin söks efter avvikelser i ämnen (biomarkörer) i blod eller i röntgen, för att identifiera individer som löper ökad risk för psykossjukdom.

En undersökning med magnetröntgen på unga mellan 13-16 år, som haft psykotiska symptom, men ej psykos ännu visade på förändringar i hjärnans vita substans.

Sådana förändringar kan kanske användas för att förutse psykos.

Hjärnans vita substans är fetter, som isolerar nerverna, så att signalerna i hjärnan skall nå sitt mål t.ex i hjärnbarken där signalerna bearbetas och tänkandet sker.

Läs mer hos Läkartidningen. Tack Geta för tipset!

Kommentar  
Orsaken till psykos kan vara så små förändringar, så att de inte syns på magnetröntgen.

Skulle däremot gissa att förändringarna signalerar kanske funktionshinder (handikapp) och stora symptom. Redan före psykosen har många nedsatt kognitiv förmåga och negativa symptom. kanske är det de förändringarna de sett i vit substans. Sedan har magnetröntgen viss osäkerhet och alla apparater är inte lika känsliga. Säkert inte lätt att tolka för en röntgenläkare på ett länssjukhus med få sådana patienter dessutom. Kanske något för de stora universitetssjukhusen att testa. Dessutom ingick bara 28 patienter och det håller nere intresset inom den svenska vården. Det finns andra saker som är intressantare.