Lennart Lundin, förste vice ordförande, Schizofreniförbundet med högflygande planer

Behovet av ett systemskifte för insatserna för de allvarligt sjuka är uppenbart.

Ta vara på slutsatserna i Göran Stiernstedts utredning.

Effektiv vård och gör allvarligt psykiskt sjuka till pilotgrupp när sjukvården reformeras.

Läs hos Dagens Samhälle.    

Kommentar  
Ja, det var vid en inläggning som det togs prover. Då upptäcktes min diabetes. Men läkaren på psyket sa att jag skulle hamna mellan stolarna, när de skickade en remiss till vårdcentralen. Det gjorde jag också. Till slut fick jag rådet att ta direktkontakt med diabetessjuksköterskan. Då rullade vården igång.
Din diabetes Geta upptäcktes väl av en psykiater. Men du fick väl problem sedan med att få vård på vårdcentralen?
Om distriktsläkare jobbar inom psykiatrin och går med på rond och jobbar på psykmottagning, så blir det nog kroppsliga sjukdomar. En del psykiatrer kan kroppsliga sjukdomar också skall man minnas och särskilt de som är ganska nya.
Distriktsläkare vill inte skriva ut antipsykotika idag. De är inte specialister på det.
Ja, distriktsläkare, distriktssköterska och sedan folk från socialtjänsten. På mentalsjukhusen förr fanns läkare i internmedicin. Har träffat en överläkare i medicin, som hade jobbat tidigare på mentalsjukhus.
Det ska alltså vara en sjukvård för multisjuka. Patienter som både är kroppsligt och själsligt sjuka.
De föreslår att:

Skapa en sammanhållen sjukvård där den psykiatriska och kroppsliga vården samordnas och bedrivs i en gemensam utförarorganisation tillsammans med socialtjänstinsatserna.

I princip kunde man ha en distriktsläkare på psykkliniken och en av kommunens socialassistenter, som jobbar där och går med på ronderna.
Förstår inte innehållet i Dagens Samhälle texten. Vilka är det som de ska satsa på?
Nackdelen med schizofreni är den sjukdom, som har längst vårdtid på sjukhus och i snitt en månad. Det här med brist på samordning mellan psykiatrin och kommunerna har jag aldrig märkt av här. Däremot pratar man alltid om det och satsar på det om och om igen. Kanske är det ett icke-problem, som man försöker lösa.

Mycket av psykiatrins resurser går till vård av psykiska symptom, som framkallats av missbruk, Kan nog vara 60-70 % av sängplatserna utan att missbruket behandlas. Ett problem som ökar dödlighet och kroppsliga sjukdomar.

Rökning kan nog stå för 25 % av dödligheten och bör bekämpas. Dessutom ganska dyrt 2000 kr/månad.

Tidig behandling och satsa på nyinsjuknade.

Avbruten medicinering måste förhindras ge nyinsjuknade depåinjektioner.

Bensodiazepiner längre tid kan öka dödligheten med 70 %. Sluta med dessa. Antipsykotika och antidepressiva minskar dödligheten.