Vad är det egentligen som gör att en människa återhämtas från psykisk sjukdom?

Den allmänna vården har en viss, liten repertoar de kan erbjuda en patient, det finns några få olika former av terapi: det är KBT, i viss mån psykodynamisk terapi och ibland kan även gruppterapi finnas som ett alternativ.

Förutom att gå i terapi kommer personen att behöva anpassas tillbaka till arbetslivet, det betyder att en blir uppmuntrad att pröva på att åka ut till ett arbetsplatsliknande ställe och utföra någon form av mer eller mindre styrd aktivitet i grupp, som alltså ska simulera arbetslivet.

Läs mer i RSMHBloggen.

Läs om Arbete och sysselsättning.

Kommentar  
Någon som tänker likadant: https://www.svd.se/utbildning-ar-sloseri-med-bade-tid-och-pengar
Universiteten borde tänka igenom Wittgensteins attityd till akademisk utbildning. Universiteten premierar enbart kunskap, men om arbetsgivarna inte bryr sig om kunskaperna, då har Wittgenstein rätt att akademisk utbildning är bortkastad tid. Nu är nog intresset i arbetslivet blandat, men det finns säkert arbetsgivare, som inte bryr sig särskilt mycket om kunskaper. Min f.d arbetsgivare får man nog säga tillhör den kategorien. Cheferna hade dåliga fackkunskaper så nästan alla kunde inte bedöma kunskaperna hos de anställda. Det löste man genom att säga att en sak var rätt berodde på att chefen sagt det. Trots att det var monopolföretag fanns inga kriterier för bedömning av anställda. Utan det var rätt för att chefen sagt det. Universiteten måste nog bli bättre på att förbereda studenterna för arbetslivet och helt andra värderingar.
Min granne är tidningsbud. Hon ger sig ut kl. 2 på natten. Tror att hon har ett distrikt på landsbygden nu och färdas i bil. Tycker att borde vara lite skrämmande att vara ute ensam på natten.
Jag tycker att man kan gå en akademisk utbildning om man slipper betala studielånet. Det kan vara en intressant hobby för resten av livet. Jag har hög akademisk utbildning med höga betyg, men jag skulle inte jobba med det jag är utbildad för utan välja städare eller tidningsbud för mig är trivsel viktigare än pengar. Jag vantrivdes hela tiden när jag jobbade och tyckte jag inte utvecklades, så jag är avskräckt. Torftig intellektuell miljö och inkompetent ledning som premierade administration och inte kunskaper. Så utbildning är helt onödigt för att få ett jobb. Sedan är inte akademikerlönerna särskilt höga heller, så det är ingen ekonomisk vinst heller. Bättre arbetsmiljö tveksamt och mer stimulerande tveksamt.
Nyligen har Socialstyrelsen sagt att de med första psykosen direkt skall få jobb för att bli friskare. Arbete verkar också ge ett visst skydd mot att insjukna i schizofreni. Troligen kommer framöver arbetslinjen att gälla vid psykisk sjukdom. Alla kommer nog inte kunna jobba i framtiden. Idag t.ex behöver 45 % med psykossjukdom boendestöd eller gruppboende. Denna grupp kan ha svårt att jobba. Men kanske kan 55 % jobba mot dagens 8 %.

Felet som man gör som ung idag är att satsa på akademisk utbildning. Helt onödigt, när man kan få jobb via IPS-modellen utan krav på utbildning. Akademisk utbildning är överskattad och den store tyske filosofen Wittgenstein avrådde också från den. Han hade en professorskollega med fru, som jobbade på en syltfabrik. Wittgenstein kramade henne och sa att hon var den enda som gjorde något vettigt med sitt liv.