När man söker och i förekommande fall får vård förs en patientjournal.

All personal som man kommer i kontakt med som är legitimerade inom hälso- och sjukvården måste skriva ner sina bedömningar, åtgärder och liknande i journalen.

Även en del yrkesgrupper som inte är legitimerade ska föra journal, till exempel kuratorer.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Du kan ju byta läkare om du inte är nöjd. Sedan journalerna är väl oftast hafsverk och de sitter väl inte och filar på formuleringarna i åratals som en romanförfattare. Skulle min journal ges ut i bokform kanske jag skulle vilja kontrollera den, men nu är det väl knappt någon som läser journalen annat en annan läkare om man byter läkare, men ärligt talat tror jag knappt ens nya läkare har tid med det annat än att kolla vilken medicin man sist fick.
Ja menar att dem måste ta hänsyn till en annars kan de gå illa
Journalen är ju läkarens version av sjukdomsförloppet och det behöver ju nödvändigtvis inte alltid innebära den absoluta sanningen. Journalen är ju främst läkarnas minnesanteckningar och inte alltid den absoluta sanningen. Som att läsa tidningen. Olika tidningar olika versioner av samma nyhet. Så tycker jag man skall se det.
Det är just därför som jag inte läser min journal. Det är dumt att riskera att bli irriterad på formuleringarna. Det är gammal historia och jag misstänker att ingen annan har något större intresse av min journal heller.
Metrogirl,

För mig får de skriva vad som helst i journalen rätt eller fel. Jag bryr mig inte om det och ids ens inte läsa det. Om det står fel där gör väl ingenting om man vet själv vad som är rätt.
Står förtal i min vilket syns då läkaren inte skrivit nåt jag säger
Bra att det tas upp att man kan spärra sin journal. Själv struntar jag helt i vad som står i min journal och de får skriva vad som helst där. Jag bryr mig inte. :-) Jag är ju aldrig inlagd, så i praktiken är det ju jag själv som står för min egen vård och bestämmer den. För dock ingen journal själv som Socialstyrelsen kan snoka i. :-)