Jag har egen erfarenhet av att vara utåtagerande som patient och många gånger har jag tvingats bältesläggas.

Detta har varit traumatiserande, ja till och med något jag vill likna vid tortyr.

Jag vill inte vara patienten som ingenting vill, som vägrar allt och som är bitter och revanschlysten mot personalen.

Jag vill ta ansvar, bidra och inspirera till att tänka i andra banor och därför har jag tillsammans med Durewall Institutet publicerat en kortfilm om ett alternativt, mer skonsamt bemötande av mig som utåtagerande individ i kris och kaos.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Har hört henne föreläsa IRL. Hon är en väldigt färgstark och levande föreläsare.
Det stämmer nog att ju stillsammare man lever ju färre psykoser får man. När man är ung så är nog inte det så lockande. Då behöver man göra erfarenheter.
Eftersom hennes psykoser verkade stökiga, så misstänkte jag att hon har schizoaffektiv och Googling bekräftade detta. Vid schizoaffektiva psykoser kan man bli väldigt stökig och vända upp och ner på en avdelning enligt Johan Cullberg och skrämma medpatienter. Så hon representerar värsting-psykoserna kan man säga och är inte typisk för de flesta psykoserna utan kanske 25 % av psykoserna.

Naturligtvis kan bemötandet förbättras på avdelningarna men det går också att förebygga att man får psykos, eftersom psykoser triggas av miljöfaktorer eller av avbruten medicinering.

Det hon också kan fundera på är behöver jag en bättre eller starkare medicin. Kanske Clozapine eller Zyprexa passar bra vid schizoaffektiv på grund av sin antiaggressiva effekt.

Andra saker som kan förebygga psykoser är patientutbildning och familjeutbildning. Sedan är säkert ett stilla och stressfritt pensionärsliv säkert nyttigt.