Psykiatrin hotas inte bara av brist på vårdplatser - experter varnar också för att bristen på specialister inom psykiatrisk vård kommer att förvärras kraftigt de kommande åren.

En brist som kan slå mot patientsäkerheten, anser professor Hans Rutberg.

Läs mer i Svenska Dagbladet. Tack Geta för tipset! 

                                               

Kommentar  
Det bästa vore att ha ett särskilt antagning för psykiatrer där betygen inte är så viktiga utan intresset för psykiatri främst. Problemet med dagens intag av läkare är att för få är intresserade av psykiatri.

Man kunde vända sig till forskarutbildade, psykologer, sjuksköterskor, kuratorer, präster, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, tandläkare, apotekare, biomedicinare och socionomer med yrkeslivserfarenhet en kortare tid. Tror att det skulle vara bra.
Man kan ju ha ett lämplighetstest men inte kräva så höga betyg för att läsa till psykiatriker.
Scientologerna har spått helt fel.
Professor Sten Levander talade om kommande brist på psykiatrer redan för 10 år sedan, så det borde inte vara en överraskning.

Om läkare inte vill blir psykiatrer måste man vid intaget välja ut det antal som krävs för psykiatrin med ett separat intag med kanske annan intagningspoäng eller lämplighetstest. Att importera psykiatrer från Kuba kan också vara ett alternativ. Kuba har världens bästa läkare, men inga höga löner, så svenska löner kan locka + frihet.