lista

Debattörerna: Bemötande, diagnoser och uppföljning – lyssna på de som vet.

Idén föddes när vi läste reportaget om 24-åriga Elin, som har två diagnoser, tre självmordsförsök och långa perioder av medicinering bakom sig, och av en landstingsansluten terapeut fick en lista på 158 lustbetonade aktiviteter mot sina problem.

Vi bestämde oss för att i ett upprop vända på perspektivet och ge 158 tips till psykiatrin från människor som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, däribland vi själva.

Läs mer i Aftonbladet. Tack krokus för tipset!
                                     

Kommentar  
Här kommer tips 159:

En viktig fråga, som ingen driver är en satsning på specialister på behandlingsresistent schizofreni på universitetssjukhusen, som samtidigt forskar på nya behandlingar av behandlingsresistens. Dit kunde man få remiss om lokala psykiatrin kört fast för att se om det går att göra något.

Lägg gärna till dina egna tips!
Eftersom behandlingen inom psykiatrin består huvudsakligen av psykofarmaka med ofta måttlig effekt, så skulle man förvänta krav på effektivare behandlingar. Men behandlingarna fick förvånansvärt lite kritik. Utan förslagen gällde mest bemötande och tillgänglighet.

Men man skall minnas att de som kommer med förslagen här mår hyfsat och de som är sjukast orkar inte komma med förslag eller ännu värre kan inte kommunicera eller göra sig förstådda. Det kan gå i Sverige som i USA där psykiatrin mest handlar om en slags psykiatrisk friskvård och de psykiskt sjuka är i minoritet. Nu när lärarna skall sköta skolarbetet åt folk, så ligger det nära tillhands att kräva att psykiatrin skall fixa alla livsproblem efter skolgången. Antagligen om brukarna får styra psykiatrin blir det en psykiatri för de ganska friska. När får vi en som skriver i RSMHBloggen och bor på gruppboende? En del på Viska bor på gruppboende faktiskt, så här finns representation.