Rättspsykiatrins befogenheter och den brist på insyn som finns inbyggd i systemet bidrar till att bibehålla den demoniserande bild som finns i samhället av psykiskt sjuka i allmänhet och rättspsykiatripatienter i synnerhet.

Rättspsykiatrins blotta existens skapar och återskapar fördomar, skriver Roland Andersson, tidigare patient.

Läs mer i Svenska Dagbladet. Tack vnv för tipset!

Kommentar  
Jag började inse att det var något fel på rättspsykiatrin, när en medlem här satt där. Han berättade stolt att de skrivit roliga sånger om varandra och var mycket nöjd med sin sång: Får man ta hunden med sig till rättspsyk. Den var till en kille som suttit där 9 år för att ha stulit en hund utanför COOP. Landstinget hade alltså satsat 36 miljoner kronor på att förhindra hundstöld.

De negativa ekonomiska konsekvenserna på rättspsyk tänker ingen på och att den dränerar landstingen = vården på resurser för de betalar rättspsyk och inte Staten. Ett plats på rättspsyk kostar säkert 4 miljoner per år och medelvårdtiden är 5 år = 20 miljoner. Det här måste upphöra. En med schizofreni är inlagd 2 % av sin tid och en månad åt gången. En månad på rättspsyk räcker och resten av tiden i fängelse. Lindriga saker som parfyrmstöld och hundstöld behöver ingen rättspsyk alls.