Personal som arbetar inom psykiatrin bär ofta på känslor av maktlöshet i sin yrkesroll.

Det säger Veikko Pelto-Piri, forskare i medicin.

Han har undersökt hur personal tänker och agerar kring olika etiska aspekter av sitt arbete inom psykiatrisk slutenvård.

Läs mer hos forskning.se. Tack vnv för tipset!

Läs i Dagens Medicin.

Kommentar  
Dagens Medicin skriver om avhandlingen:

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/05/13/dagbocker-avslojar-dilemman-i-psykiatrin/
Även anhöriga och personer i omgivningen kan känna sig maktlösa. Jag tycker att det verkar som det är vanföreställningarna, som knäcker dem och att det inte går att korrigera dem utan de rullar på hela tiden.

Mest knäckta här var anhöriga till en kvinna i 50-60 ås åldern, som hade jobbiga vanföreställningar konstant, men var helt normal hos läkaren. Just växlingen mellan normal och onormal var jobbig för dem för det gjorde att det inte fanns någon chans till hjälp och lösning på problemet.
Det kanske borde finnas någon form av datoriserat stöd, där personalen får förslag hur man skall reagera i olika situationer. Det är svåra problem personalen har att hantera.

Kanske skall man försöka erbjuda belöningar för de som trilskas t.ex chokladaskar. Det kan vara värt 50 kr att slippa en massa bråk. Sedan är det viktigt att ge beröm. Vissa kan bli lätthanterliga bara de får lite beröm.
Tror att personalen känner sig särskilt maktlös vid tvångsvård och bältning.