Ta del av patienters, brukares och anhörigas röster om varför huvudmännen, verksamheter inom socialtjänst och hälso- och sjukvård, behöver samordna sig tillsammans med de som insatserna berör. 

Här delar fyra personer med olika erfarenheter av psykisk ohälsa, självupplevd eller som anhörig, med sig av synpunkter om samordnad individuell plan.

Läs mer hos SKL.se

Kommentar  
Jo, brukare är inte bra och därför bör ordet undvikas annat mellan personal. RSMH och Schizofreniförbundet bör undvika använda ordet. Här på Viska används det knappt.
Ett problem med ordet "brukare" är att det kan ge associationer åt en som brukar bidrag eller samhällets medel.
Brukare används egentligen enbart inom den kommunala psykiatrin och där när personalen skall tala om sina klienter med varandra då talar de om brukare. Det anses inte lämpligt att en boendestödjare som du har säger: Hör du brukaren! Får man ingen hjälp av den kommunala psykiatrin är man inte brukare.
Det faktum att ordet "brukare" används om psykiskt sjuka visar vilken tid vi lever i. Den psykiskt sjuke ska ha samma status som en missbrukare.
Vårdplan kan vara bra för de sjukaste med stort vårdbehov = täta psykoser och missbruk. Kanske behöver 20-30 % vårdplan. En normal person med schizofreni har inte så stort vårdbehov 1,6 läkarbesök per år, 16 sjuksköterskebesök per år och 6 vårdagar på klinik - en inläggning på 30 dagar per 5 år.

Däremot fattas en individuell behandlingsrevision, där man ser vilka behandlingar, som getts och vilka som saknas. Många har inte fått de psykosociala behandlingar de borde fått och då riskerar man fler psykoser och mer symptom.
Trodde att du skrivit fel på dyra patienter, men det står så i originalet. Nu har du ändrat till fyra. Den som har skrivit artikeln tycker antagligen att patienterna är dyra och försäger sig.