Ulrika Westerberg

Med komplex traumatisering (Complex Post Traumatic Stress Disorder) som resultat av en dysfunktionell uppväxt, sexuellt våld och kunskapsbristen om hur det påverkar hälsan senare i livet när den inte bearbetas har resultatet blivit att nervsystemet sänder signaler om fara 24-7.

Trots alla verktyg jag har och förmågan att förstå reaktioner som ett resultat av mitt förflutna har den starka och långvariga stressen försatt mig i ständigt ”flight/fight/freeze”-tillstånd.

Hjälpen från den offentliga vården är usel.

Läs mer i RSMHBloggen.

Läs om självhjälp mot PTSD.

Kommentar  
Jag tror det beror på lite vad man har med sig dvs både miljö och arv när man väl drabbas av det hemska.
Vissa har mer tur och är bättre rustade från början utan att på ngt sätt ha ansträngt sig mer.
Som soldat får man inte yppa svaghet.
Kapten Herring. Hård som sten.
Jag har PTSD för att jag spelade frisk i flera år. Det skäms jag för. Om man är tystlåten av naturen går det att spela frisk.
Nej, jag har ingen PTSD för jag har inte återupplevt skräcken. Men kanske beror det på att jag var lugn hela tiden trots livshot. De som är rädda kanske får PTSD och återupplever skräcken. Troligen kan inget framkalla PTSD hos mig.
Admin1, kan inte din psykos som du fick sent i livet vara en sorts PTSD efter allt som du tidigare varit med om?
Vid PTSD är det ganska vanligt att psykossymptom också förekommer och det kan förväxlas med schizofreni. Det finns en bra app PTSDCoach som kan användas och en självhjälpsbok The PTSD workbook. Jag har tjänstgjort i krig med beskjutning, nästan drunknat i en iskall vak, hjälpt svårt brännskadade till sjukhus och haft psykos. Men ingen PTSD här. Vissa kanske är mottagligare för PTSD.