Psykiatriker Ing-Marie Wieselgren framför tidigare Ulleråkers mentalsjukhus där hon började jobba 1983. Foto: Caroline Kustus/SR

Psykiatrireformen var spiken i kistan för de stora mentalsjukhusen.

Kommunerna övertog det fulla ansvaret för omhändertagandet av personer med så kallade allvarliga psykiska störningar.

Nu skulle gruppen bli samhällsmedborgare precis som alla andra istället för att bo i små samhällen i samhället, avskilda från resten av samhället.

Läs mer hos Sveriges Radio (radioprogram 8 min). Tack Geta för tipset!

Kommentar  
De blev hospitaliserade, när de blev vana vid att inte klara något själva.
För oss i öppenvården gick det väl ganska smärtfritt. Långliggarna på mentalsjukhus fick desto större problem att leva i lägenhet och laga mat, diska, städa osv. Det kunde de inte! Hur klarade de sig innan den kommunala psykiatrin var utbyggd????
Ing-Marie Wieselgren i Tankar för dagen i P1:

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1421871?programid=1165
Hon inriktade sig på Psykiatri för att hon var nyfiken på schizofreni. Hur den uppkommer.
Ing-Marie Wieselgren är BÄST!! :-)
När man kunde undersöka hjärnan förstod man att den inte kunde ta upp mer än en viss dos medicin. Man eldade tidigare för kråkorna.
Det var väldigt höga doser förr och 10-40 mg Haldol per dag. Idag används Haldol i dosen 2-4 mg.När Risperal och Zyprexa kom innebar det en dossänkning oftast, vilket var positivt. Synd att det inte forskades mer på doseringen av antipsykotika förr. Det var med PET-scanning man kom på att dosen var för hög.
Det är bra att man erkänner idag att många plågades av biverkningar av neuroleptikan som ordinerades i onödigt höga doser på den tiden.
Väldigt intressant program och värt att lyssna till. 90 % av de som skrevs ut hamnade i gruppboende, medan 10 % fick egen lägenhet. Problemet var att den kommunala psykiatrin inte fanns då utan byggdes ut successivt. Om mentalsjukhusen hade det blivit dyrt för lokalerna hade behövts reparerats och moderniserats. Hade kostat mycket liksom driften. Gruppboendena är billigare och kostar 500000 kr per individ och år. Mentalsjukhus minst det dubbla eller fyrdubbla.