1995 genomfördes en stor psykiatrireform i Sverige.

Alla ville väl men hur gick det?

Måndag kl 10:04 (Repris tisdag kl 02:30 och söndag kl 06:03)

Programmen kan avlyssnas på nätet. T.ex programmet om Sara med schizoaffektiv.

Läs mer hos Sveriges Radio.

När Jocke fick en psykos bad hans föräldrar psykiatrin om hjälp. Polis och läkare kom till hans lägenhet. Ett ögonblick senare var Jocke död. 

Lyssna på radioprogrammet.

Johannas syster har schizofreni. Sjukdomen gör inte bara systerns liv kaotiskt utan även för Johanna blir livet en berg och dalbana.

Lyssna på programmet. Tack Geta för tipset!

- Alla behöver ett socialt sammanhang för att må bra, det säger 26-åriga Kalle, Fontänhuset i Falun har betytt mycket för honom.

Lyssna på programmet.

Kommentar  
Han som har gjort reportageserien och har en pappa med schizofreni medverkar en bit in i programmet Go´kväll här.
https://www.svtplay.se/video/29997090/gokvall/go-kvall-4-mars-18-45-1?start=auto
Idag sänds avsnitt 4 om bland annat Fontänhus:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1657090
Idag 10.04 sänds del 3 av det här programmet om Johannas syster med schizofreni.
När jag blev sjuk hade jag faktiskt rökt lite marijuana några månader tidigare. Men jag tror inte det spelade någon roll. Det skulle ha kommit ändå.

Jag har aldrig missbrukat droger utan bara druckit. Men det har ju också slutat illa.
Cannabis. Vet! Fick det våren 1981 av en sk kompis, då han blandade piptobaken med gräs. Fick skrattnoja som senare utvecklade psykos. Det tog ca en månad innan psykosen kom.
Jocke borde haft godman. Precis innan han blev skjuten hade han fått sjukersättningen och den hade han köpt cannabis för direkt och var utan pengar. En godman hade kunnat förhindra detta. Alla med dubbeldiagnoser borde ha god man bl.a för att förhindra vräkning pga obetald hyra och sedan för att försöka stävja missbruket med veckopeng. Depåinjektioner borde alla missbrukare med dubbeldiagnoser också ha för att hämma drogpsykoserna. Socialstyrelsen rekommenderar Risperdal Consta för missbrukare. Bra att träffa sjuksköterska varannan vecka för injektionen.
Programmet med Jocke var intressant. Han blev skjuten och dödad av polisen vid en polishämtning. Det programmet handlade om var psykisk ohälsa, men killen missbrukade också cannabis. Cannabis kan ge psykoser och förvärra psykisk sjukdom och skapa våld. Han hotade polisen med en sax.
Journalisten som gjort programmet hade en pappa med schizofreni. Pappan ringde honom bl.a och sa att han inte skulle busa i hans TV. För det störde honom.