Musikelever framför "The Wall" av Pink Floyd i Stadshallen

Pink Floyd

Frontmannen Syd Barret fick schizofreni c:a 1969 och slutade spela

Kulturskolan och Lars-Erik Larsson-gymnasiet slår sina instrument ihop och levererar Pink Floyds epos "The Wall" vid två konserter nu i veckan.

– Vi spelar musiken på albumet "The Wall" rakt av, men inte allt, vi slutar efter den andra versionen av "In the flesh", när huvudpersonens psykos har brutit ut, säger Joakim Casagrande, dirigent, arrangör och projektledare.

– Därefter är inte musiken lika bra och upplösningen är svag. Här får var och en tänka ut svaret på frågan vi ställer.

Läs mer i Sydsvenskan.

0
0
0
s2smodern

V får igenom sänkt skatt för sjukersättning

bild

Ger en skattesänkning på i genomsnitt 120 kronor i månaden

Vänsterpartiet har lyckats driva igenom sitt krav att sänka skatten för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning.

Detta berättar Vänsterpartiets ekonomiska talesperson för SVT Nyheter.

Åtgärden är en seger i förhandlingarna med regeringen om den ekonomiska politiken inför nästa år. 

Läs mer hos SVT. Tack vnv för tipset!

0
0
0
s2smodern

Sex läkare årets Cullbergstipendiater

Johan Cullberg

Professor Emeritus Johan Cullberg. Pappan var biskop.

Resestipendier för att fördjupa svensk psykiatri tilldelas sex läkare, som utbildar sig till psykiatrer.

De ska besöka Argentina, Australien, Libanon och USA.

Mottagarna av Natur & Kulturs Cullbergstipendium tillkännages i dag på Psykiatrikongressen i Göteborg.

Läs mer hos myNEWSdesk.

0
0
0
s2smodern

Man med schizofreni rymde från Canada till Brasilien

Barsilien

Anton Pilipa, 39, med schizofreni har varit försvunnen sedan 2012 men hittades nyligen väldigt långt hemifrån.

Han hade tagit sig från Vancouver i Canada till Amazonas regnskog – och hittades helt barfota. 

Läs mer hos MSN. Tack Jocke för tipset!

0
0
0
s2smodern

Kan en kvinna med schizofreni adoptera barn?

adoption

Symbol för adoption

Hei!

Jeg er en jente på 20 år og har diagnosen paranoid schizofreni.

Jeg har veldig lyst på barn i fremtiden.

Jeg lurer på på tross av sykdommen min, om jeg kan adoptere barn i fremtiden eller om mennesker med den diagnosen ikke får adoptere?

Läs vad psykologen svarar.

Läs mer hos Ung.no

0
0
0
s2smodern

Viska:s önskelista 2017

Så har ännu ett år gått och Viska är inne snart på sitt 14:e år. Trots att Viska-gubben sitter i rullstol är nog Viska minst rörelsehindrad i det psykiatriska området i Sverige. Medan psykiatrin och patient- och anhörigföreningar står stilla och trampar (diskuterar frågor aktuella för 30-40 år sedan), så ser de Viskagubben som en liten prick vid horisonten på väg mot nya djärva mål i full rulle.

Frågor har kommit vilka gamla frågor, som den felaktiga fokusen är på och det är frihetsfrågor, som tvångsvård och bältning, som är onödiga eftersom praktiskt alla har full frihet idag, eftersom mentalsjukhusen är avskaffade. Sedan fler vårdplatser, som är mindre klokt eftersom psykiatriker saknas att bemanna dem och ingen blev frisk på långa inläggningar på mentalsjukhusen. De frågor som bör drivas är frihet från symptom, som 50 % dagligen har, frihet från psykoser samt missbruk. Rätt till alla effektiva psykossociala behandlingar.  Bättre och mer intensiv vård av nyinsjuknade. Att förebygga handikappet, som psykoser ger snarare än vårda handikappet, som är dagens strategi.

Vi har intressanta tider framför oss. Det kan komma 3-4 alternativ till Clozapine och även andra antipsykotika, som verkar på ett nytt sätt.

Nästa år kommer troligen Fanapt och Vraylar till Sverige Mindre viktuppgång och Vraylar verkar ha effekt mot negativa symptom, som det första preparatet.

I år toppas listan av behovet av aerobisk motion, som kan säkert minst halvera kognitiva symptom vid schizofreni. Kan vara viktigt för arbetsförmåga, socialförmåga och förmågan att klara vardagen. Sedan är det positivt för den kroppsliga hälsan förbättras antagligen också och vikten minskar. Aerobisk motion ger hjärtklappning och det bildas fler hjärnceller. De med schizofreni blir nog mindre handikappade med mer motion. Här skulle behövas en app, men jag misstänker att psykiatern Anders Hansén jobbar på saken. Kroppen är det bästa apoteket brukar jag säga och det stämmer med aerobisk motion.

I USA finns fler antipsykotika än i Sverige och intressanta preparat, som Rexulti (vidareutveckling av Abilify). En del har svårt att hitta ett antipsykotika, som passar och i sådana fall borde det vara lättare att få dem på licens i Sverige. Ett exempel Solian utan viktuppgång ger nästan lika bra effekt, som Zyprexa, men bara 30 stycken i Sverige får Solian på licens. Fler borde få Solian för viktuppgång är ett stort problem särskilt med Zyprexa, som har bäst effekt efter Clozapine.

För några år sedan skrev en forskare om sin OCD i världens bästa vetenskapliga tidning Nature. Jag var förvånad att en person, som var så intelligent inte kunde genomskåda att hans tvångshandlingar var onödiga och att han borde kunna stoppa dem viljemässigt.

Vid schizofreni kan man vid psykos förlora sjukdomsinsikten och tro att vanföreställningar och hallucinationer är verkliga. Jag tror att vid alla psykiska sjukdomar, så förloras sjukdomsinsikten temporärt vid psykiska symptom och därför upplevs de som verkliga fast det är en slags mild vanföreställning egentligen.

Det kan vara så att hittar man ett läkemedel mot bristande sjukdomsinsikt så försvinner de mesta problemen vid psykiska sjukdomar och de blir mycket lättare att behandla och mindre plågsamma.

Läste i Läkartidningen en läkare skrev att trots personer blivit behandlade så de saknar symptom, så kan de ändå inte jobba. Här kan det röra sig om ett annat slags fel i sjukdomsinsikten, inte avsaknad av sjukdomsinsikt utan felaktig sjukdomsinsikt, som gör att de anser sig sjuka. Men det kan iofs också vara kognitiv nedsättning också, som nedsätter arbetsförmågan också.

Idag arbetar bara 8 % mer än halvtid vid schizofreni och därför är det riskfyllt att ta studielån vid schizofreni. Studielån borde därför avskrivas för alla med schizofreni, som inte fått ett jobb tack vare utbildning med studielån. Studielån kan annars bli en fattigdomsfälla för de som försöker få ett bättre jobb med utbildning, som normalt är en bra strategi, men troligen inte vid schizofreni.

Tack för intresset och aktiviteten i år! 

God Jul och Gott Nytt År!

0
0
0
s2smodern