Släktingar till personer med allvarlig psykisk sjukdom, som är involverade i vårdgivandet påverkas negativt av bl.a. stress, oro och deras egen psykiska hälsa kan påverkas enligt en färsk svensk undersökning.

40 % hade egna psykiska besvär. De släktingar, som känt personen mer än 20 år och de som ger daglig vård är de som bäst behöver stödprogram för att lindra sina egna psykiska besvär.

Inflytandet av vårdgivandet på familjens börda utvärderades i studien liksom släktingarnas psykiska hälsa.

Majoriteten 73 % upplevde en belastning och 40 % led av egna psykiska problem.

Hälften av dem var engagerade i vårdgivande aktiviteter dagligen under månaden innan inläggningen på sjukhus.

Av de anhöriga upplevde 50 % sitt vårdgivande negativt.

En negativ attityd påverkade inte negativt släktingens egna psykiska besvär, men psykiska besvären ökade ju längre de hade haft kontakt med personen.

Denna studie har betydelse för de stödprogram som föreslås för släktingar som vårdar psykiskt sjuka.

De släktingar, som känt personen mer än 20 år och de som ger daglig vård är de som bäst behöver stödprogram för att lindra sina egna psykiska besvär.

Kommentar:

Vid schizofreni finns ärftliga komponenter och en ökad benägenhet för släktningar att lida av bl.a. olika personlighetsstörningar. Alla psykiska besvär, som noterats i studien har därför inte skapats av den sjukes psykiska ohälsa utan har nog funnits tidigare, men kanske förvärrats.

Det finns säkert fall där anhörigas psykiska ohälsa kan ha utlöst schizofreni och där anhörigas psykiska besvär har en negativ effekt på på patientens psykiska hälsa. Studien kan tolkas också som att 40-50 % av de anhöriga bör slippa att vara vårdgivare. Det krävs också mer forskning hur de som har anhöriga med psykiska besvär påverkas av detta.

Källa:

Östman M, Hansson L. Appraisal of caregiving, burden and psychological distress in relatives of psychiatric patients. European Psychiatry 2004;19:402-407.