Ester Henning är nära sitt genombrott, efter två sålda ­skulpturer, när schizofrenin bryter ut.

Efter att ha slagit sin mamma i huvudet med en stekpanna blir Ester inlagd på mentalsjukhus.

Där tillbringar hon resten av sitt liv. Bland annat blir hon en av de första patienterna på Beckomberga i Stockholm.

Läs mer hos Arbetet. Tack Geta för tipset!

 

Kommentar  
Boken finns nu som pocket för 50 kr.

http://tidningenkulturen.se/index.php/konst/konstens-portraett/21858-ester-henning-och-den-skapande-kraften
http://www.gp.se/kulturnoje/1.2744651-anna-jorgensdotter-om-drommen-om-ester
Recension i Skånska dagbladet: http://www.skd.se/2015/05/29/gedigen-skildring-av-ester-henning/
Att det gick bra att stänga mentalsjukhusen berodde nog på att de var onödiga. Men 90 % av de som var på mentalsjukhus hamnade på gruppboende. Antagligen var de för hospitaliserade för eget boende. Men idag är väl max 15 % av de med schizofreni, som bor på gruppboende.
Idag får de sjukaste vård i hemmet av ACT-team, men den vården är återhämtningsinriktad dvs att man skall klara sig utan vård.
Tänk om man gjorde likadant med kroppssjukvården- bara stängde sjukhusen och sa till patienterna- nu får ni klara er bäst ni kan. Lite svinn får man räkna med i så fall.
Idag skulle hon hamnat på rättspsyk i kanske 5 år. Idag måste man göra ett allvarligt brott och vara ständigt i dåligt skick för att stanna på rättspsyk = mentalsjukhus på livstid. Gissar att idag kanske 10 personer har livstid på rättspsyk. Förr fanns 33000 platser på mentalsjukhus, men med dagens större befolkning skulle vara 55000. Psykiatrins motto de senaste 40 åren har varit Ta sin säng och gå. En prestation utan motstycke inom medicinen och ingen vård har gjort sina patienter så friska och vårdoberoende.