Har haft en tid svart i botten på en toastol.

Jag prövade olika metoder:

1. Tog bort mesta vattnet genom att stöta med toaborsten. Sedan hällde jag i MrMuscle köksavloppstopp som är lutpulver. Sedan fick det verka över natten. Spolade nästa morgon. Borstade, men på sidorna fanns en svart avlagring kvar men mycket försvann.

2. Hällde som ovan i en flaska Klorin. Fick verka över natten. Nästan ingen effekt men det blev blekare.

3. Hällde i som ovan Kalkosan. Fick verka över natten. Väldigt liten effekt.

4. Köpte en flaska Ättika (24 %) 300 ml och använde som ovan. Jag fick hälla i Ättikssprit också, som är 12 %. Så två flaskor krävs. Jag lät de verka i 12 timmar. Sedan spolning och vid borstningen efteråt försvann allt.

Bäst i test Ättika och 2 flaskor kostar 18 kr. Det blir billigare och bättre än de andra metoderna och är miljövänligt och biologiskt nedbrytbart.

Kommentar  
Billigast är nog att köpa citronsyra i kryddhyllan. Det är ett pulver, som löser upp kalk.
Jag kalkar av min vattenkokare med en skivad citron och en brustablett C-vitamin. Koka upp och låt stå en timma. Koka ur vattenkokaren några gånger efteråt.
Jag tror inte Coca Cola är tillräckligt surt för man kan dricka det. Ättika är frätande och går ej att dricka. Därför är nog ättika effektivare.
Svart botten? Jesus.. Coca cola fungerar mot kalk. Fosforsyra.
När jag tvättar vita lakan och örngott brukar jag hälla i lite ättika tillsammans med tvättmedlet. Det gör tvätten vitare och tar samtidigt bort unken lukt som ibland samlas i tvättmaskinen.
Min kompis hade behövt ha det här rådet. Hon fick byta ut sin toalettstol.