Jag fick ett mail från Copyright Agent, som representerar TT i fall av upphovsrättsfrågor med krav på 2850 kr för en bild från 2015 på viska.se,som var länkad till Aftonbladet (bilden fanns ej på viska.se utan på Aftonbladet). De hotade med Inkasso och sa att Schizofreniförbundet hade betalat dem i ett liknande ärende. Rubriceringen var möjligt upphovsrättsbrott. De kan inte skriva upphovsrättsbrott för ingen dom finns i domstol. Det betyder att man inte behöver betala deras krav för det är inget brott, om man inte vill hamna i domstol efter stämning från dem.

I USA får man tillsägelse att ta bort bilden och gör man inte det kan man bli stämd.

Men det finns invändningar mot deras krav. På Aftonbladet stod inte att bilden var copyrightskyddad utan det stod bara Foto: Scanpix. Copyrightinnehavaren bör tydligare signalera att copyright finns och länk till bevis för det (bilden tillhörde enligt Copyright Agent, TT och inte Scanpix). Dessutom bör upphovsrättsinnehavaren se till att de som köper bilder skyddar upphovsrätten med programvara som stoppar länkning och nedladdning av upphovsrättsskyddade bilder. Till viska.se och Joomla finns sådan program gratis och går att installera på 5 minuter. Eftersom TT inte skyddat sin upphovsrätt på detta vis anser jag de medverkat till möjligt upphovsrättsbrott och eventuell stämning måste ogillas av domstolen.

Deras ekonomiska krav skall bestridas och även Inkasso går att bestrida.

Det finns andra, som skrivit om detta här och här.

En professor i upphovsrätt har skrivit om liknande fakturor för fildelning.

Men enligt Sanna Wolk, professor i upphovsrätt vid Uppsala universitet, är det bara att kasta brevet från Njord Lawfirm i soptunnan.

– Betala inte. Du behöver inte ens svara på det. I slutänden är det domstol som ska bedöma om man ska betala eller inte. Vi har sett den här typen av brev tidigare, och det är väldigt få gånger som de som står bakom kraven har tagit det vidare till domstol, säger hon till Ny Teknik.

– Men om ärendet skulle gå vidare till inkasso är det viktigt att meddela inkassobolaget att man bestrider kravet.

Läs mer i Ny Teknik.

Jag har med hjälp av ett program, som heter Gantry och en mall, som heter Hydrogen skapat ett nytt utseende för sajten.

Mycket svårt faktiskt och det värsta programmet jag jobbat med någonsin och andra tycker samma sak.

Efter ett par veckor är det klart nu. 

Det har också ett mobilutseende med en ny meny.

Anledningen var att en studentuppsats på universitetet kallade sajtens utseende för amatörmässigt och Viska-gubben kallades maskot.

Ni kan byta tillbaks till det gamla om ni vill det heter Beez3 i Ändra utssende. Det gamla mobilutseendet heter Protostar. Att menyerna nu är till höger är för att det skall passa mobiler.

I måndags eftermiddag suspenderades vår sajt av webbhotellet One.com, vilket har hänt tidigare några gånger.

Efter ett dygn fick jag besked att vi skulle radera spam.

Men vi har ingen spam. Sedan kom mer exakta besked om vilka tabeller i databasen det var och det var forumet.

Kraven deras var så orimliga så att de var omöjliga att acceptera, som att radera forumpostningar med phpMyAdmin.

Vi bytte till Inleed webbhotell, som hade förståelse för vår svåra situation och att många har sajten som daglig sysselsättning.

One.com nekade oss ta backup på vår sajt för att snabbt kunna flytta den.

Det försvårade och gjorde flytten onödigt komplicerad.

Ett stort tack till Inleed!

Om du någonsin klagat på att troll som skräpar ner kommentarsfunktionerna på nätet är en samling sadistiska psykopater, så kan du vara på rätt spår.

En onlineundersökning av kanadensiska forskare tyder på att internettroll är mer benägna än andra att visa tecken på sadism, psykopati och "Machiavellianism": struntar i moral och har tendens att manipulera och utnyttja andra.

Sadism var dock mest kopplat till dem och kopplingen var så stark så att man kan säga att internettroll är prototypen för en vardagssadist.

En sadist tenderar att njuta av andras smärta och obehag.

För att minska trollets njutning av andras pina skall man göra som det brukar sägas: Mata inte trollen dvs ignorera dem.

Läs mer hos CNN. Tack Isa-Alise för tipset!

Kunena

Kunena är swahili och betyder att tala

Viska har bytt forum från phpBB3 till Joomlas eget forum Kunena. Alla gamla postningar finns kvar.

Det var ett ganska svårt och tidskrävande arbete, som säkert tagit en månad.

Forumbytet skedde på ett delvist nytt sätt, som jag själv utvecklat.

Anledningen till bytet var att förenkla inloggning, konfigurering och göra det gratis.

Om vi fortsatt med phpBB3 hade vi fått betala 500 kr per år kanske, men nu blir det gratis.

Tack vare bytet använder vi nu PHP 7.1, som är minst 100 % snabbare och vi kommer senare byta till https.

Välkommen till uppgraderade Viska med nytt utseende.

Det gamla utseendet fungerar inte med Joomla 2.5. Så byte var nödvändigt. Som du ser är det en del nyheter. Tyvärr fungerar inte inloggningen till forumet för alla än, men det kommer snart att fungera. Kommer inte att bli som forumet på Schizophrenia.com, som var nere i ett år.

Ny hemknapp. Under Sök till vänster står Du är här: Hem. När man byter sida så är det viktigt att veta att Hem där, är den bästa Hemknappen. Hem-fliken upp till är inte riktigt samma sak utan lite annorlunda och går till Hem som tillhör horisontella menyn.

Senaste forumpostningar är annorlunda än tidigare och den gamla tabellen finns inte för Joomla 2.5, men jag skall försöka senare att att konvertera den till Joomla 2.5. Den nya har fördelen att gäster ser inte postningarna i Endast för medlemmar utan bara vanliga postningar, vilket gör att de slipper få meddelandet logga in, när de klickar på en medlemstråd.