Nu står det klart att Arvsfonden avsätter drygt 2,2 miljoner kronor för NSPH:s pilotprojekt kring peer support.

Målet är att skapa en nationell plattform för att samordna de framväxande utbildningarna av professionella kamratstödjare inom vården.

Tanken är att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller kognitiva funktionsnedsättningar kan erbjuda patienter unik hjälp som kompletterar den befintliga vården.

Läs mer hos NSPH. Tack vnv för tipset!

Kommentar  
Kanske. Tror att akademiker och personer med hög IQ, kommer att dominera helt. De med hög IQ har ofta en lindrigare sjukdom och studievana. Om det blir många sådana jobb kommer fler komma in, men med få jobb kommer akademiker dominera helt klart.
Måste man inte vara väldigt lyckad som schizofren, för att få ett sådant jobb?
Om man skall tro The Mental Elf är inte effekten bevisad ännu.

http://www.viska.se/index.php/nya-lakemedel/ny-behandling/5271-brukarstod-verkar-ej-ha-effekt-annu

Det som är viktigt med peer support är kanske att inte bara stimulera hopp utan att stimulera till självhjälp mot symptom. Peer supportarna bör vara självhjälpsspecialister. Jag är övertygad om att man missat detta för psykiatrin kan väldigt lite om detta och därför har det inte inkluderats.

Problemet med schizofreni är att sjukdomen varierar mycket, så en person har inte erfarenhet av allt, så utbildningen måste ge en bred bild av sjukdomen. Troligen blir det de friskaste kanske 20 % som får dessa jobb. Men om det kommer sådana jobb kan jag rekommendera dem, eftersom sjukdomen är en merit. Normalt i arbetslivet är den inte det utan mer ett stort handikapp.