Förslag till nya riktlinjer för schizofrenibehandling av Socialstyrelsen

Förslag till nya riktlinjer för behandling av schizofreni har utarbetats av Socialstyrelsen. Behandlingen bör utgöras av läkemedel, psykologisk behandling och psykosocialt stöd, parallellt med ett empatiskt bemötande.

Nytt är bland annat att patienternas symtom kan lindras av kognitiv beteendeterapi. Det finns måttligt starka bevis, för att behandlingsformen har effekt på hallucinationer och vanföreställningar.

Det går ut på att man talar om hur rösterna uppkommer, vad de säger och hur de kan motverkas. Tidigare har det felaktigt ansetts att den som har vanföreställningar inte är mottaglig för psykologiska behandlingsformer. Behandlingen har utvecklats av Professor Frits-Axel Wiesel vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Läkemedelsbehandling har också bevisad effekt. Men Frits-Axel Wiesel menar att det finns skäl att påpeka vikten av dosjustering. "Vi bör tillämpa en lågdosstrategi för att undvika biverkningar i största möjliga grad".

Ett problem med de nya riktlinjerna är att de innebär en cirka 25 % kostnadsökning, vilket diskuteras för närvarande.

Kommentar:

Förslaget innebär ett viktigt framsteg och kostnadsökningen bör inte vara ett hinder. På sikt kan ju ett förbättrat hälsoläge innebära stora besparingar för samhället och totalt sett lägre kostnader.

En tillämpning av en lågdosstrategi för antipsykotika är viktigt för att minska biverkningar och öka följsamheten hos patienterna och därmed effekten. Dessutom sänker det läkemedelskostnaderna för såväl patient som samhälle.

Viktigt är också att informera psykiatrin om att många svarar sent på behandling med antipsykotika. Det gör säkert idag att många har för höga doser dvs alla doshöjningar de fått var egentligen kanske onödiga för effekten hos just denna patient kommer väldigt sent.

Det som saknas i förslaget är en satsning på patientutbildning, då den också har bevisad effekt vid schizofreni. En annan sak, som efterlyses är en bok i patientutbildning på svenska. Otroligt svagt att sådan inte finns, då bara 50 % idag får patienttbildning och för dem, som inte fått utbildningen skulle en bok vara till stor hjälp.

Källa:

Dagens Medicin