De fattigaste pensionärerna får höjt bostadstillägget och höjd garantipensionen nästa år.

Det uppger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

– Det kommer att innebära mer pengar i plånboken för 800 000 pensionärer, säger hon i ett pressmeddelande.

200 kr i månaden höjs garantipensionen med och det maximala bostadstillägget höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad.

Läs mer i Aftonbladet.

Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige, Jimmie Trevett, ordförande RSMH och Håkan Hedman, förbundsordförande Njurförbundet (ej i bild)

Vi får allt oftare signaler om att kostnaderna för sjukvård börjar bli problematisk, skriver bland andra Funktionsrätt Sverige.

Läs mer i Dagens Medicin.

Anne-Sofie Höij

Jag ska tydligen inte bli fattigare år 2019.

Den lagda budgeten för oss som inte kan arbeta är den samma som 2018, där den rödgröna regeringen hade infört vissa förbättringar för personer med sjukersättning, eller tidigare kallad förtidspension.

Nu har Kristdemokraterna och Moderaternas budget också höjt bostadstillägget för ålderspensionärer.

Det borde innebära att jag som funktionsnedsatt och ålderspensionär har samma ekonomi 2019 som 2018, eller kanske till och med bättre.

Det känns tryggt att veta.

Läs mer i RSMHBloggen.

Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige

Vi ser en god viljeriktning när det gäller välbehövliga förändringar i LSS-lagstiftningen i Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget som klubbades av riksdagen i onsdags säger Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.

Men det finns andra oerhört viktiga frågor som inte alls berörs i budgeten, exempelvis hur man ska komma till rätta med fattigdomen hos de personer som lever på sjuk- och aktivitetsersättning.

Läs mer hos myNEWSdesk.

Moderaterna backar inte från det kritiserade förslaget, i vårbudgetmotionen, att höja skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning.

Vi har valt att återställa ett par av de förslag som regeringen genomförde i budgeten för 2018 och omprioritera dessa pengar till exempelvis välfärden och fler poliser säger Moderaterna.

Läs mer hos HejaOlika.se. Tack Johannes för tipset!

Ett stort antal psykiskt sjuka Malmöbor utnyttjades ekonomiskt av en advokat, som var godman och förvaltare.

Mannen, som idag förlorat sin advokattitel, döms även för att ha tafsat på en kvinna under en tågresa.

Läs mer hos Sydsvenskan. Tack Geta för tipset!