Personer, som läggs in i den irländska psykiatrin ser det som tvång, medan deras föräldrar upplever inte det som tvång enligt en ny studie.

Undersökningen gjordes på 66 personer varav 71 % hade tvångsvård samt 50 % hade schizofreni/schizoaffektiv.

Skillnaden var stor hur personen och anhöriga upplevde samma inläggning, där anhöriga upplevde mindre tvång och att det var mer en behandling.

I och med att anhöriga har så olika uppfattning, så förstår de inte motvilja mot inläggning. Därför bör personen och anhöriga diskutera inläggningen före utskrivning för att få mer samsyn.

Ungefär 20 % av de med tvångsvård blir åter inlagda inom ett år. Att försöka minska risken för återfall med bl.a familjeutbildning samt fråga hur vården bör vara vid nästa återfall/inläggning kan vara positivt att införa.

Läs mer hos Irish Health.

Kommentar  
Gissar att anhöriga kan vara positiva till tvångsvård, eftersom de har ordnat så det blivit tvångsvård i de flesta fall. Oftast får man tvångsvård, när man upplevs som ett hot mot sig själv och andra. Dessutom oftast missbruksproblem. Lever man ensam med liten kontakt med omgivningen kan man nog ha psykos och slippa inläggning för man stör ingen. I Sverige upptas 50 % av sängarna av tvångsvårdade varav 75 % har missbruksproblem. Det här med missbruk måste prioriteras inom psykiatrin.