Medierapportering kring rättspsykiatrin präglas ofta av spektakulära brottslingar, rymningar eller ifrågasatta frisläppanden.

Men hur är det när det blir tvärtom?

När det inte handlar om att ”fel” patienter kommer ut, utan att fel patienter hålls kvar, år efter år. 

På den rättspsykiatriska avdelningen på Karsuddens regionsjukhus sitter en man som dömdes för stöld för snart 20 år sedan.

ETC:s granskning visar att utskrivningsklara patienter som blir kvar på rättspsyk är ett stort problem – som växer.

Patientgruppen har förändrats på 15-20 år. Fler har idag neuropsykiatriska funktionshinder. Förr var det mer normalpsykossjuka med missbruk i botten. Många har en lägre begåvningsnivå och det kan ställa stora krav på pedagogik.

Läs mer hos ETC. Tack vnv för tipset!

Kommentar  
Det är alltså bostadsproblem, som gör att personerna blir kvar på rättspsyk i upp till 3 år extra. Kommunen tycker ofta att psykiatrin skall betala boendet och att det är en psykiatrisk behandling. Skumt resonemang med tanke på att kommunerna står för gruppboenden, som just ersatt psykiatriska sängplatser. Det gäller se över rättspsykiatrin och vilka som hamnar där. Stöld låter inte så klokt att ha på rättspsyk, men väl grov misshandel, mord och dråp. Kraven för att hamna på rättspsyk måste skärpas - vårdtiden är i snitt 5 år och ger en kostnad på 15-20 miljoner per patient. 25 % av sängplatserna för psykiatrin utgörs av rättspsyk. 337 personer med schizofreni satt på rättspsyk 2014. Läs statistiken här:

http://www.viska.se/index.php/nyheter1/19-varden/6358-psykiatrisk-tvangsvard-i-sverige-2014