Sven Roman

Sven Roman, barn- och ungdomspsykiater, BUP Mora. Bältesläggning bara försämrar

Det senaste decenniet har det framkommit att unga kvinnor oftare utsätts för psykiatrisk tvångsvård och tvångsåtgärder.

Radioprogrammet Kaliber skildrade i november 2015 16-åriga Amandas tragiska öde.

Hon hade ett självskadebeteende och hade under ett års tid bälteslagts, avskiljts och tvångsmedicinerats extensivt.

Vården hade varit inadekvat.

Kanske bidrog detta till att hon i juni 2015 tog sitt liv.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Nä jag slogs inte med han sen innan torde sej så att det vart pölar lite överallt Me, blod jag kunde hellerint, kissa jag blev i.o.f.s nödig alltså redit nödig.. Efter 3-5 minuter varför jag i detta läge proklamerade min kissighet han/ hen satt. Hukad över en metro. När ja mana på min kissighet då så sade han/hen 10 till bara jag minns ATT jag gick till.Ett frontalangrepp mot vakten. Resten. E historia ominda fragment det var ett gäng som gav han understöd!
Slogs du med vakten?
Jag gick sonika rakt =))) på en vakt...... Allt hopp var ute det var början till ngt nytt....... Endast denne gång men det är allvarligt och får se de som en dogm kanske det hjälper... Lite som att byta namn på fundamentet Schizofreni sen kan man klandra desse pajaser clowner hur mye som helst Men då är de ngt annat då är det, korrupt inskränkt på annat plan och man använder bältning som ursäkt ett medel använder man som ursäkt för att häva sej, och få vind i seglen... Då utnyttjas systemet... Det är dråpligt hur kan man stå ut med sådant sådana personer, bulvaner lustlakejer dessa stridsrobotar.... Som lider brist på känslor och som är totalt onyttiga.. Då blir det en gröt istället för att veritabla personer kommer till orda..... En gång blev jag bältad... Det blev som GW skriver en annan tid ett annat liv.. Kan man skriva så...? Endast dårskap varar längst... Kanske får bli outspråkat. Men det motsatta med brist på civil kurage leder en bit extra till den grå massan, :-)
Varför blev du bältad, björk? Var det bara i 13 minuter verkligen. Har du blivit bältad fler gånger?
Jo en, (epitet) för mej var det början på ngt
nytt!! Jag låg bältad till jag blev pissig efter 7 minuter, jag koresponderade med vakten och han sade då så här, 7 minuter till bara! Grundstommen grundfundamentet var att jag inte kunde kissa ! Undrar vad man kallar en sån rå sjukdom..... Jag dog psykiskt, Men det var enstaka företeelser som rädda mig medlingen med en vakt, bla, metallica skivan Lulu och bältningen på 13 minuter, man får se det från ovan som Ted Gärdestad sjöng med satellit. Att se de uppifrån är bra!! Och inte stirrar sig blind i onödan. Det finns värre ok... Men att fundera 1 2 eller 3 gånger hade inte skadat en enda människa. Låta tiden utkristallisera sig. Man får ta de för va de är. Inte en massa incidenter som bara stjäler tid i onödan. Lyssna till ringarna på vågorna. Det som slår mej är att det är inte insatta som avgör sånt de är allt för ofta okapabla till att resonera. En incident behöver ju inte lägga värdesättningar nödvändigt vis.
Missbrukare är nog också inte så populära heller inom psykiatrin och vården. Det är väl mest missbrukstvångsvård, tvångsvård och rättspsyk de får. De har säkert svårt att få frivillig vård.
Personalen föredrar patienter med schizofreni framför patienter med borderline. Schizofrena brukar ha humor.
De med borderline är mindre populära inom psykiatrin är de med schizofreni. De upplevs nog som jobbiga och besvärliga. Tidigare fanns inte så mycket att göra åt det heller. En med schizofreni kan snabbt lugnas ner med en spruta Cisordinol Acutard svårt att göra något vid borderline.
Om man ändå hade borderline så att man blev lite omtyckt...
Borderline har ganska hög risk för självmord och 10-20 % dvs något under bipolär, som ligger på 15-20 %. Schizofreni ligger på 5-10 %, så mycket lägre. Om man ser på stökighet så kan de med schizoaffektiv vara ganska stökiga (manier?). En med schizofreni har ofta funktionsförluster och kan antagligen inte vara så stökig. Att flickorna är så stökiga kan bero på god funktionsförmåga och att de orkar därför vara jobbiga. Ett hälsotecken på sätt och vis.