Barbro Ronsten Hejdenberg, förbundsordförande Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH

I ledaren med rubriken ”Många vansinnesdåd skulle gå att förhindra” (20/11) i Dagens Nyheter argumenterar skribenten för omfattande och livslång psykiatrisk vård utifrån ett enskilt, fruktansvärt fall.

I RSMH reagerar vi starkt på den sortens generaliserande.

Läs mer hos RSMH.

Kommentar  
Jag minns att en av medpatienterna ville flytta till en annan avdelning, för att han tyckte att vår avdelning var för tunga patienter. Jag märkte ingenting.
Du var nog inte inlagd med folk som han.
Senast som jag var inlagd hade jag jätteroligt. Jag pratade med medpatienterna och wallraffade. Ja tänkte att jag skulle rapportera till Viska.
Hon på DN kan ju prova att sitta lite på avdelningen och se hur roligt det är. Hela livet? Det hade blivit kort.
Ja, men det står inte uttryckligen att livslång tvångsvård bör gälla för allvarligt psykiskt sjuka med missbruk.
Det brukar oftast vara missbruk inblandat, när grova våldsbrott utförs.
Klart att tvångsvård kanske behövs men frågan är väl vem som ska tvångsvårdas.
Jag tycker inte att det är så enkelt som att förbjuda livslång tvångsvård. Mördarmaskiner ska inte gå lösa i samhället. I Sverige är det vanligare att ta parti för brottslingen än för brottsoffret.
Sverige har inte råd med mentalsjukhus för 2 miljoner per person och år. Men jag tycker det krävs en strategi för personer med missbruk och psykossjukdom som begår våld. I detta fall räckte inte 6 månaders tvångsvård för att stoppa hans våld. Det man bör undersöka är om depåinjektioner räcker eller om unga våldsamma män med psykossjukdom och missbruk behöver längre vårdtider än 6 månader. Kanske 5 år.