hjärnbark

Personer med schizofreni och deras friska anhöriga visar en signifikant uttunning av hjärnbarken jämfört med psykiskt friska personer utan schizofreni i släkten.

Vidare både vid schizofreni och hos anhöriga sågs en koppling mellan kognitiv dysfunktion och reduktion av tjockleken av frontala hjärnbarken och mellan predisposition till hallucinationer och minskad tjocklek av superior temporala gyrus.

Läs mer hos NEWSMedical.

Kommentar  
Det är kanske bra för kreativiteten att ha tunn hjärnbark. Att vara tjockskallig ska ju inte vara något positivt.
Det som är intressant är att uttunningen av hjärnbarken har tidigare kopplats till antipsykotika. Denna undersökning tyder på att anhöriga också har en uttunning och eftersom de inte använder antipsykotika, så måste det vara genetiska faktorer som spökar.

http://www.viska.se/index.php/nyheter/4-nya-roen/3464-kortexuttunningen-vid-schizofreni-svartolkad
Citerar Geta:"Vad finns det för bevis för detta? Jag är också skeptisk."

Man har enträget under årtionden satsat ofantliga summor på att skilja schizofrena individer från "normal befolkningen" och till vilken nytta för oss drabbade kan man med befog fråga sig?

Om man i stället från början enträget lagt ner ett gediget arbete på att skapa en förståelse för hur det "normala" under vissa omständigheter kan övergå i något som diagnostiseras...
Jag tycker att man är så biologiskt inriktad när det gäller all psykiatri i Sverige idag.

Citera:

medan kreativiteten hos friska släktingar kan kanaliseras på andra sätt (inom konst, forskning etc).

OBS att många kan vara kreativa på ett konstruktivt vis _och_ ha psykoser. Det märks inte minst här bland Viskas medlemmar, där många är väldigt kreativa(om än få när det är som värst med själen).

Quoting Geta:

Hur kommer sig det så att personer med schizofreni har så många begåvade och kreativa släktingar?



En teori är att "filtret" hos både schizofrena och hos oss nära släktingar är annorlunda. En del personer med detta annorlunda filter har lättare att skapa nya associationer, är mer kreativa. Vid psykossjukdom är det kanske en kreativ kraft som liksom blir för stark för att fungera, hjärnan skapar egna intryck (hallucinationer) och bygger upp bisarra sammanhang (vanföreställningar), medan kreativiteten hos friska släktingar kan kanaliseras på andra sätt (inom konst, forskning etc).

Att forskningen letar upp vad som förenar och skiljer den friska "med schizofrenigener" från den person som drabbas av sjukdomen ser jag som bra och viktigt!

Quoting stefan:

Kommer det här att användas för att legitimera en fortsatt snedvridning av forskningen?


Vad finns det för bevis för detta? Jag är också skeptisk.
Kommer det här att användas för att legitimera en fortsatt snedvridning av forskningen?
Är det inte så att hos schizofrena personer når flera signaler i hjärnan hjärnbarken för att vi har färre receptorer längre in i hjärnan än vad "normala" människor har?
De anhöriga är inte medicinerade och de får en uttunning också.