Forskare har hittat ett protein Rap1 i hjärnan, som hämmar L-typen av kalciumkanaler, som deltar i bildningen av långtidsminnen.

Personer med mutationer i dessa kalciumkanaler har en förhöjd risk för schizofreni och bipolär.

Det kan finnas en koppling mellan aktivering av dessa kanaler och psykiska sjukdomar.

Nu återstår att utreda vilken roll Rap-1 kan ha vid psykiska sjukdomar.

Läs mer hos ScienceBlog.

Kommentar  
Ska man hitta lösningen på schizofrenins gåta så får man nog vända på varje sten och denna forskning är ett led i detta.
Jag tror att det är något liknande som när personer håller på att mista livet. Minnen från hela livet spelas upp i en väldig fart. Det är många som vittnar om det när de med nöd och näppe har överlevt.
Jag har alltid misstänkt en koppling mellan psykos och minne. Direkt efter psykosen var närminnet uruselt. Men under psykosen så verkade gamla minnen aktiveras på ett väldigt påtagligt sätt, så att man tänkte ständigt tillbaka på gamla händelser många år tillbaka. En del av dessa händelser kunde utvecklas till vanföreställningar i och med att de tolkades på ett annorlunda sätt. Jag tror inte att bildningen av långtidsminnen är boven utan mer en slags slumpmässig aktivering och hämtning av gamla långstidsminnen.

Minns särskilt en röst som sa att jag skulle slå upp en viss bok i bokhyllan och sedan slå upp en viss sida, där det skulle stå om en man med samma militära grad som jag. Jag slog upp boken och där stod helt riktigt om en man med precis samma militära grad som jag hade haft. Det kändes lite kusligt faktiskt. Jag hade dock läst boken för 15 år sedan, så minnet av vad jag läst fanns tydligen kvar.